Belföld

Párharc – ki lesz az SZDSZ országos tanácsának elnöke?

Eddig Pető Iván ügyvivő és Mécs Imre parlamenti képviselő vállalta, hogy megméretteti magát az SZDSZ országos tanácsának (ot) elnöki posztjáért.

Béki Gabriella az SZDSZ eddigi ot elnöke az MTI-nek elmondta: Mécs Imrét javasolja a testület elnökének. Közölte, hogy azért javasolja a szavai szerint nagy erkölcsi tőkéjű Mécs Imrét, mert ő nem uralná, hanem moderálná az országos tanácsot.

Béki Gabriella jelezte: javaslatát az ügyvivői testület előtt már felvetette, és elképzelését ismerteti majd az ot-val is. Mécs Imre elfogadta Béki Gabriella és mások felkérését.

Béki Gabriella korábban közölte: már januárban, amikor az ügyvivőjelöltség elvállalása mellett foglalt állást, eldöntötte, hogy nem méretteti meg magát újból az országos tanács elnöki posztjáért. Akkori nyilatkozatában kifejtette, hogy az eddigieknél jobban szeretne beleszólni a párt ügyeibe és ezért indult a március elején tartott tisztújító küldöttgyűlésen az ügyvivői posztért.

Béki Gabriella elmondta: sok éves tapasztalata, hogy az országos tanács nem tud igazán beleszólni abba, hogy mi történjen a pártban. Pető Iván szerdán közölte: ő is elvállalta az ot-elnök jelöltséget. Petőt több szabad demokrata megyei választmány kérte fel a jelölés elfogadására.

Amennyiben Pető Ivánt az újonnan megalakuló ot május 11-i ülésén megválasztják a testület elnökévé, az ügyvivői testületben megüresedő helyére Horn Gábor koalíciós koordinációs államtitkár, az SZDSZ-ben nemrég létrehozott elnöki kabinet egyik tagja kerülhet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik