Belföld

Megbírságolták az Allianz Hungária Nyugdípénztár vezetőit

Egy jogszabálysértő ajándékozás, valamint a pénztártagok vagyona terhére könyvelt letétkezelői díj miatt összesen 1,5 millió forint bírságot szabott ki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) az Allianz Hungária Nyugdíjpénztárainak vezető tisztségviselőire - jelent meg a Magyar Tőkepiacban.

A felügyelet a határozata szerint az Allianz Hungária
Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnökét, Temesi Ferencet 350 ezer forint, ellenőrző bizottságának elnökét, Baloghné Maretics Magdolnát az önkéntes ágazat tekintetében 250 ezer, a magán nyugdíjpénztári ágat illetően 150 ezer, a pénztár ügyvezetőjét, Kozek Andrást az önkéntes pénztárnál történt jogszabálysértések miatt 450 ezer, a magán nyugdíjpénztárnál történtek miatt 300 ezer forint felügyeleti bírsággal sújtotta.

A PSZÁF e mellett kötelezte a pénztárat, hogy döntéshozatali és utalványozási rendjét a jogszabályoknak megfelelően alakítsa ki, illetve hogy az ellenőrző bizottság működését úgy alakítsa át, hogy az hatékony belső ellenőrzési rendszerként működjön.

A felügyelet az Allianz Hungária Nyugdíjpénztára magán nyugdíjpénztári ágánál 2002 márciusában, az önkéntes pénztéri ágnál 2002 áprilisában végzett vizsgálatot. A vizsgálat két jogszabálysértésre derített fényt. Az önkéntes pénztár dokumentációja egy olyan ajándékozási szerződést is tartalmazott, amely egy magánszemély számára történt diszkontkincstárjegy-átruházásról szólt. A pénztár ellenőrző bizottságának indoklása szerint az ajándékozással egy beolvadás jogszerű végigviteléhez szükséges munkák elvégzését ismerték el. A felügyelet indoklása ezzel szemben leszögezi, hogy az ajándékozás ingyenes ügylet, s számonkérhetőség és a teljesítés ellenőrizhetősége miatt nem alkalmas arra, hogy maradéktalanul érvényre juttassa a pénztár és a pénztártagok érdekeit.

A másik jogszabálysértés mindkét pénztári ág esetében fennállt és a letétkezelővel kötött szerződéshez kötődik. A PSZÁF indoklása szerint a pénztár a letétkezelői díjon felül szerződéskötési díjat, valamint “letétkezelői feladatok kialakítása” jogcímen is díjat fizetett a letétkezelőnek, ami nem szokványos megoldás. Emellett mindkét tételt az egyéni számlák – fedezeti alap – terhére könyvelték, ahelyett, hogy azok a működési alapot terhelték volna – áll a felügyeleti határozat indoklásában. Temesi Ferenc, az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár igazgatótanácsának elnöke az Econews kérdésére csak annyit mondott, hogy a felügyeleti észrevételeket végrehajtották, illetve végrehajtják.

Az Allianz Hungária Nyugdíjpénztár az egyik legnagyobb magyarországi kassza, önkéntes pénztári ága közel 168 ezer, a magán több, mint 273 ezer tagot számlált 2003 első negyedévének végén. Az önkéntes pénztári tagok vagyona 41,8, a magán pénztári vagyon 44,9 milliárd forintra rúgott 2003. március végén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik