Belföld

Magyar szakemberek az iraki műemlékekért

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) magyar szakember segítségét ajánlotta fel az UNESCO-nak az iraki műemlékeket ért károk felmérésében; a szervezet e hónap elején dönt a nemzeti felajánlásokról és a misszió időpontjáról.

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) magyar szakember segítségét ajánlotta fel az UNESCO-nak az iraki műemlékeket ért károk felmérésében – mondta kedden az MTI-nek Nagy Mihály, az NKÖM műemléki főosztályának vezetője .

A főosztályvezető utalt arra, hogy a nemzetközi szervezet főigazgatója és főtitkára még áprilisban nyilatkozatot adott ki, amelyben arra kérik az államokat: minden lehetséges eszközzel segédkezzenek az Irak elleni háború következményeként károsodott műemlékek, műkincsek helyreállításában is.

Nagy Mihály jelezte, az UNESCO örömmel vette a magyar felajánlást, és pozitívan reagált a magyar szakember közreműködésére. Az Irakba küldendő nemzetközi munkacsoport – amelynek legfontosabb feladata a károk felmérése lesz – még most alakul; a misszióban olasz és angol szakemberek játsszák a vezető szerepet – tette hozzá.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik