Belföld

Újraindítja atomerőművét a Tokyo Power

A Tokyo Electric Power Co.(TEPCO) szerdai bejelentés szerint egyik erőművét újraindítja a 17-ból, amelyeket a biztonsági botrányt követően volt kénytelen leállítani. A nyári, növekvő energiaigényekre való tekintettel indítják újra az egyik atomerőművet.

A TEPCO elnökének bejelentése szerint a Niigata kormányzóságbeli reaktort indítják be, amint a helyi hatóságok megadják ehhez a hozzájárulásukat. A fennmaradó 16 reaktor újraindítására nem dolgoztak ki forgatókönyvet – közölték. A TEPCO, a világ legnagyobb tőzsdén jegyzett áramszolgáltató társasága a múlt év szeptemberében ellenőrzés céljából sorra leállította az atomerőműveit.

A leállítás annak beismerését követte, hogy a TEPCO meghamisította az atomerőművek működésbiztonsági adatait. A cég azóta kénytelen volt hőerőműveire átállni, hogy az atomerőművek okozta áramkiesést pótolja. A nyárig azonban legalább tíz leállított erőművet kellene újraindítaniuk, hogy a csúcsidejű, nyári áramellátásban ne keletkezzenek komolyabb zavarok.

Az atomenergia ügyére igen érzékeny japán közvéleményt azonban az újraindítás aggodalommal tölti el e botrány miatt és a korábbi sorozatos balesetek miatt. Az eddigi legsúlyosabb eset 1999-ben történt egy Tokiótól északkeletre lévő urándúsító telepen, ahol két munkás meghalt és százak szenvedtek sugárszennyezést. Japán teljes áramszükségletének egyharmadát az atomerőművekből nyeri.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik