Belföld

Jogi igazgatás alá került a Csepel Holding tulajdonosa

A Csepel Holding Rt. szingapúri főtulajdonosát, az Excel Machine Tools Ltd.-et (EMT) május 5-i hatállyal "jogi igazgatás" alá helyezte a Szingapúri Legfelsőbb Bíróság. A Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán közzétett tájékoztatás szerint az EMT vezetése nem tudott úrrá lenni pénzügyi problémáin, így a bíróság a hitelező bankok kérésére helyezte a céget jogi igazgatás alá.

Az igazgatást a szingapúri PricewaterhoseCoopers látja el, amelynek hat hónap alatt kell kidolgoznia a kilábalási tervet. Az intézkedés nem vonatkozik az EMT leányvállalataira és külföldi érdekeltségeire. A jogi igazgatás a közlemény szerint a cég beszerzéseinek és pénzügyi folyamatainak ellenőrzését érinti, és nem jelenti a társaság felszámolását vagy megszüntetését.

A közlemény közzététele előtt a Budapesti Értéktőzsde a szerdai napra felfüggesztette a Csepel Holding részvények kereskedését. A papírok a tőzsde B kategóriájában forognak, a keddi kereskedést 205 forinton zárták. Az elmúlt egy évben 100 forint volt a legalacsonyabb és 1.050 forint a legmagasabb árfolyamuk.

Az Excel Machine Tools Ltd. 61,9 százalékos tulajdonosa a Csepel Holdingnak. A szerszámgépgyártás mellett aktív bérmunkával, szerszámok javításával és felújításával foglalkozó Csepel Holding 2002-ben 265,5 millió forint adózás előtti veszteséget szenvedett el az egy évvel korábbi 315,2 millió forintos veszteség után. Értékesítési árbevétele 2,54 százalékkal 1,43 milliárd forintra nőtt tavaly.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik