Belföld

Illegális információk gyógyszergyáraknak

Egy gyógyszercég bejelentése nyomán belső vizsgálat indult annak kiderítésére, hogy ki ajánlhatott fel orvosok gyógyszer-felírási szokásaival kapcsolatos bizalmas adatokat gyógyszergyártó és -forgalmazó cégeknek.

Bartucz Attila, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), szóvivője  kedden megerősítette azon sajtó- és média értesüléseket, amely szerint az Egészségbiztosítási Pénztár figyelmét az egyik gyógyszergyártó cég arra hívta fel, hogy négymillió forintért valaki gyógyszerfelírással kapcsolatos adatokat kínált gyógyszergyártóknak és forgalmazóknak.

Hozzátette, ezek az információk azt mutatják, hogy egy adott időszakban egy orvos milyen gyógyszereket írt fel betegeinek.

A szóvivő szerint közszájon forgó híresztelés, hogy a gyógyszergyártók egyes orvosokkal gyakorta törvénytelenül, miniszteri rendelet által is tilalmazott megállapodásokat kötnek, azért, hogy az adott gyártó termékeit írják fel a betegeknek, és ezért a cégek fizetnek a recept felírójának.

“Az esetlegesen kiszivárgott adatok alapján a cégek a gyógyszerfogyást is megismerhetik, s ennek birtokában jobban pozícionálhatják magukat a piacon” – jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy az orvosok többsége tisztességesen jár el. A receptfelírási szerződések azonban károsak a betegekre nézve, mert nem biztos, hogy a nem etikusan eljáró orvos a legmegfelelőbb gyógyszert írja fel páciensének.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik