Belföld

Égi csúcs: Merkúr a Nap előtt, hold- és napfogyatkozás

Május a csillagászat hónapja. Három olyan csillagászati esemény is várható, amely felkeltheti az érdeklődők figyelmét. A jelenségek hazánkból is megfigyelhetők.

Amint már megírtuk, ma reggel 7 óra 11 perc és 12 óra 33 perc között a Merkúr elhalad a Nap előtt. Legutoljára 17 éve, 1986-ban lehetett megfigyelni ezt az eseményt. A Naprendszer legbelső bolygója pontszerűnek látszik majd a kisebb, korongszerűnek a nagyobb távcsövekben. Az úgynevezett Merkúr-átvonulást azért is érdemes megnézni, mert – különleges helyzete miatt – a többihez képest magát a bolygót is nagyon ritkán, nagyon nehezen és csak rövid időre lehet megpillantani.

Május 16-án hajnali három órakor teljes holdfogyatkozás kezdődik. A Hold teljes elsötétedése 5 óra 14 perckor kezdődik. Hazánkból még éppen látni lehet a jelenséget, de percekre rá a Hold a látóhatár alá kerül, és lenyugszik. Ezért, ha valaki meg szeretné figyelni, olyan helyről tegye, ahonnan jól látható a nyugati horizont.

A csillagászat hónapjának megkoronázásaként május 31-én részleges napfogyatkozásban is gyönyörködhetünk. A fogyatkozás már a napkelte előtt megkezdődik, így a Napba már „beleharapott” a Hold, amikor a keleti égen először megpillantjuk. Ezt követően egyre kisebb lesz a Nap „sarlója”, majd napkelte után 20 perccel, hajnali 5 óra 17-kor lesz a legnagyobb a fogyatkozás fázisa, ekkor takarja ki a legtöbbet a Hold a Napból. Az 1999-es teljes napfogyatkozástól eltérően az idén nem lesz sötét, nem láthatjuk a napkoronát. Napszűrő – kormos üveg vagy speciális szemüveg – használatával viszont érdekes lehet végignézni a napfelkeltét. (A napszűrő mind a Merkúr-átvonulás, mind a napfogyatkozás végigkövetésénél elengedhetetlen eszköz!)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik