Belföld

Egyre többször sértik meg az uniós piaci törvényeket

Az Európai Unió egységes piaci szabályait egyre gyakrabban szegik meg. Brüsszelben sokan attól tartanak, hogy ha ez így folytatódik, hiú remény lesz az EU-t a világ legversenyképesebb térségévé fejleszteni az évtized végére.

Az EU központjában precízen regisztrálnak minden olyan esetet, amely az egységes jogszabályok megsértésének minősül. Az úgynevezett törvényalkalmazási hajlandóság a legfrissebb statisztikák szerint tovább gyengült: a nyílt törvényszegések száma hat százalékponttal emelkedett 2002 novembere óta, akkor 1505 esetet regisztráltak, míg idén május elején 1598 esetet tartottak számon. Érdekes, hogy a “rekordtartó” Olaszország, amely júliusban veszi át az EU elnökséget, tehát hamarosan a nemzeti szempontokat félretéve kell szembenéznie a problémával. Az olaszokat Portugália és Írország követi a “törvények nem alkalmazását” rögzítő ranglistán.

Az EU belső piaca egyébként jelentősen megváltozik a jövő évi bővítéssel, ami az EU szempontjából új, nem kis problémákat hoz majd. A csatlakozó 10 országban az árak és a keresetek ma jóval az EU-átlag alatt vannak, így a belső piachoz való csatlakozás vélhetően ár- és bérnövekedéssel jár. – A múltbéli tapasztalatok alapján minden okunk megvan azt feltételezni, hogy a bővítés az árak konvergenciáját vonja maga után. Az új tagállamokban egyes áruk, szolgáltatások ára valószínűleg növekedni fog – véli Jonathan Todd belső piaci szóvivő.

Ez a “konvergencia” sok erőt, figyelmet és időt elvesz majd, s nem egyik napról a másikra megy végbe. A folyamat ellentmondásosságát jól jelzi, hogy a lengyel szakszervezetek igen óvatosan lobbizik a fizetések növelése mellett, hiszen az országban magas a munkanélküliség. A lengyel cégek máris költségeik csökkentésén fáradoznak, hogy versenyképesebbek legyenek, amikor országuk csatlakozik az EU-hoz. Az észtek pedig attól tartanak, hogy az ország munkaképes korú állampolgárai a bővítés után nagy tömegben néznek majd jobban fizető európai munkahelyek után.


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik