Belföld

Bohunice és Paks más-más eset

Nincs hasonlóság az 1977-es szlovákiai tragédia és a paksi üzemzavar között, hazánkban ugyanis nem sérült meg a reaktor.

A Népszabadság korábban beszámolt arról, hogy a paksi üzemzavarhoz hasonló baleset 1977-ben a szlovákiai bohunicei erőműben is történt. A szlovák szakemberek szerint viszont tévesek a feltételezések, amelyek hasonlóságot véltek felfedezni: Pakson nem a primer körben történt váratlan esemény, és a reaktor sem sérült meg.

“Szlovákiában a hetvenes évek második felében összehasonlíthatatlanul súlyosabb helyzet alakult ki” – válaszolta lapunk érdeklődésére Mojmír Seliga, a Szlovák Atomenergetikai Felügyelet (UJD) szóvivője, aki szerint még ma is kevesen tudnak arról, hogy 1977-ben a szlovákiai Nagyszombathoz (Trnava) közeli Apátszentmihályon (Jaslovské Bohunice) két munkás meghalt, miután grafithűtéses reaktorból kiszivárgó, nagy mennyiségű sugárdózis érte őket. A balesetet titokban tartották, miként azt is, hogy az atomerőművet ezután leállították, és részben bebetonozták. 1999-ig csak a sugárzást mérték, amely messze nem éri el a megengedett szintet.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik