Belföld

Powel európai és közel-keleti körútra indul

Colin Powell amerikai külügyminiszter pénteken több európai és közel-keleti államot érintő körútra indul.

Colin Powell május 9-16 között Izraelt, a palesztin autonómiát, Jordániát, Egyiptomot, Szaúd-Arábiát, Oroszországot, Bulgáriát és Németországot keresi fel – jelentette be hétfőn Richard Boucher, a külügyminisztérium szóvivője. Powell a múlt hét második felében Szíriában és Libanonban járt.

Boucher szavai szerint a közel-keleti látogatás alkalmat ad arra, hogy Powell megvitassa tárgyalópartnereivel a kétoldalú kapcsolatokat, az arab-izraeli béke előmozdítására irányuló amerikai erőfeszítéseket, Irak felszabadítását, a bagdadi demokratikus kormány megalakításában elért haladást.

A szóvivő Powell oroszországi, bulgáriai és németországi útjáról szólva úgy fogalmazott, hogy a látogatás lehetőséget ad a kétoldalú és a transzatlanti kapcsolatok megvitatására a három ország vezetőivel, valamint a konzultációkra velük BT-tag minőségükben Irak felszabadításáról és újjáépítéséről.

Colin Powell Moszkvában egyben előkészíti George Bush amerikai elnök szentpétervári látogatását az egykori cári birodalmi főváros alapításának 300. évfordulója alkalmából. Amerikai illetékes név nélkül nyilatkozva úgy ítélte meg, hogy Oroszország és az USA kapcsolatai a “megújulás szakaszában” vannak. “Nem engedhetjük meg, hogy olyan éles nézeteltérések akadályozzák a több mint két éve kialakított együttműködésünket, mint amilyenek Irak ügyében támadtak közöttünk” – mondta az illető. Jelezte, hogy az Egyesült Államok enyhébben ítéli meg Oroszország magatartását Franciaországénál az Irak körüli vitában.


 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik