Belföld

A PM szerint nincs veszélyben a 4,5 százalékos hiány

A Pénzügyminisztérium továbbra is az év végi 4,5 százalékos államháztartási hiány betartását tekinti céljának. Az év első negyedében a deficit elmaradt a PM előzetes számításaitól, április végére azonban a hiány minimális mértékben meghaladta a PM éven belüli lefutást modellező számításaiban foglalt 397 milliárdos értéket - hangsúlyozza a pénzügyi tárca kedden kiadott közleménye.

Ennek megfelelően a minisztérium úgy véli, hogy a deficit csökkentésére irányuló középtávú tervek tarthatók. Ez azt is jelenti, hogy az államháztartási hiány nem lesz akadálya az euróövezethez való csatlakozásnak – áll a PM közleményében.

Ugyanakkor a közlemény megjegyzi: a csatlakozás konkrét dátuma több kérdés függvénye. A dátumra mindezeket a kérdéseket mérlegelve a PM és a Magyar Nemzeti Bank közös bizottsága tesz javaslatot. A Pénzügyminisztérium azt követően adta ki a közleményt, hogy Járai Zsigmond a Magyar Nemzeti Bank elnöke külföldi tudósítóknak nyilatkozva arról szólt, hogy a magyar gazdaságnak jól jönne, ha sikerülne gyorsan, 2007-re vagy 2008-ra csatlakozni az euróövezethez.

– Sajnos azonban, látván a gazdaság tavalyi és idei teljesítményét és a lehetséges jövő évi teljesítményét, 2009 vagy 2010 realisztikusabb lehet – idézte szavait a Reuters hírügynökség. Az MTI-nek ugyancsak kedden adott nyilatkozatában Járai Zsigmond elmondta: a jegybank szakemberei szerint az MNB módszerével számított államháztartási hiány meghaladhatja a 6 százalékot, azonban a világgazdasági helyzet az infláció szempontjából kedvező, így nem kell számolni az áremelkedések felgyorsulásával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik