Belföld

Orosz-román alapszerződés: tíz év elveszett

Bukaresten Oroszország és Románia külügyminiszterei, Igor Ivanov és Mircea Geoană parafálta a két ország közötti alapszerződést. A dokumentum parafálása a diplomácia nyelvén azt jelenti, hogy ettől kezdve, a tárgyalások lezárultával a dokumentumot már nem lehet módosítani - írja az Adevarul román lap.

A hatályba lépéséhez a szerződést a két állam elnökének kell aláírnia július 4-én, Moszkvában. Bukarestben Igor Ivanov Mircea Geoană jelenlétében bemutatta „Oroszország külpolitikája a globalizáció korában” című könyvét.

Geoană és Ivanov a kétoldalú szerződés fontosságát hangsúlyozta, amelynek aláírása a román-orosz kapcsolatok újraindulását jelenti majd egy stagnálást jelentő „bonyolult évtized után”. A függőben maradt ügyeket – a román kincstári vagyon visszaadását, vagy a Ribentropp-Molotov paktum elítélését –, melyek évekig megakadályozták ezen, „a kétoldalú kapcsolatok számára alapvető” dokumentum aláírását, külön, egy közös politikai nyilatkozatban fogják kezelni, melyet a két diplomácia vezetője Moszkvában fog aláírni.

A nyilatkozat rendelkezik majd egy vegyes szakértői bizottság létrehozásáról, amely elemezni fogja a román kincstári vagyonra vonatkozó archív dokumentumokat és ezek alapján „ajánlásokat” tesz majd az esetleges visszaszolgáltatásokkal kapcsolatban.

A nyilatkozat tartalmaz egy megfogalmazást is, melyben a két fél elítéli a Ribentropp-Molotov paktumot, mint ahogy Romániának a hitleri Németország melletti részvételét is a második világháborúban. Mircea Geoană és Igor Ivanov egyaránt kijelentette, hogy ez a kompromisszumos megoldás „kölcsönösen előnyös”.

Ivanov üdvözölte azt a „politikai akaratot”, melyet a bukaresti és a moszkvai kormány tanúsított „ezen kérdések megoldása” érdekében, melyek akadályozták „a román-orosz kapcsolatok normalizálását”.

„Országaink között nincsenek olyan gondok, melyek akadályoznák teljes mértékű együttműködésünket és a baráti kapcsolatok fenntartását. Ehhez mindkét fél részéről kitartó tevékenységre van szükség, mert nagyon sok időt vesztegettünk el”, jelentette ki Igor Ivanov. A moszkvai diplomácia vezetője úgy értékeli, hogy „tíz év veszett el egy érzelmi megközelítés miatt” és dicséri azt a pragmatikus szellemet, melyben a dokumentum készült.

A román külügyminiszter a maga részéről meggyőződésének adott hangot, hogy a Ion Iliescu és Vladimir Putyin által majdan aláírt dokumentum „egy kiegyensúlyozott szöveg”, mely kimondottan jobb, mint amit 1996-ban készültek parafálni.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik