Belföld

Négyéves csúcson az euró a Fed döntése előtt

Kedden újabb négyéves magasságba szökött az euró a dollárral, a fonttal és a japán jennel szemben, ami a befektetőknek az amerikai gazdaság állapota miatti aggodalmát tükrözi.

A kora eseti órákban jelenti majd be az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed kamatdöntését: sokak várakozása szerint egyelőre a Fed nem változtat az irányadó kamatokon, a kamatszintet esetleg a jövő hónapban szállítja majd le, amivel még tovább rontja az amerikai betétek hozamát.

Az euró az elmúlt hetekben egyre magasabbra tört, ám a pénz – a gyenge amerikai gazdasági adatok miatt – nem az Egyesült Államokba áramlott, miközben az amerikai kereskedelmi mérleg hiánya miatt állandósult az importkifizetéseket kísérő dollárkiáramlás.

Az euró 1,1358 dollárra emelkedett az európai tőzsdéken, 0,5 százalékponttal drágult, az egész évben pedig 8 százalékkal erősödött a dollárhoz képest. A jennel szemben is négy éves csúcsot állított fel, 134,5 jenen jegyezték, miközben a dollár-jen árfolyam 118,07 jen volt. A 70,56 fontos euró árfolyam szintén négy éves csúcsot jelent.

A japán befektetők az eurót és más jövedelmezőbb valutát, mint például az ausztrál dollárt favorizálják a “zöldhasúval” szemben. Ez utóbbi alig jövedelmez valamit, hiszen a Fed kamatlába 1,25 százalékon, négy évtizedes mélyponton áll. A hozamkülönbségek, illetve az amerikai fizetési mérleg hiánya hajtja felfelé az eurót, amellett, hogy az ázsiai központi bankok tartalékaik összetételét is módosítják, növelve az euró iránti keresletet.

Ernst Welteke, az Európai Központi Bank tanácsának tagja, de más szakértők sem tartanak a drága euró negatív hatásaitól, attól, hogy az visszafogná az eurozóna növekedését. A Reuters európai szolgáltató cégek körében végzett, kedden nyilvánosságra hozott felmérése a vállalkozók derűlátásáról tanúskodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik