Belföld

Leépítés és áremelés a postánál

Áremelés, létszámleépítés, új szolgáltatások bevezetése és a gazdaságtalan tevékenységek felszámolása is szerepel a Magyar Posta modernizációs programjában - írja a Népszabadság.

A posta idei költségvetésében 16 milliárdos beruházás szerepel a logisztika, az üzemeltetés, az értékesítés és a szervezeti felépítés átalakítására – mondta Szabó Pál, a Magyar Posta (MP) Rt. vezérigazgatója a társaság tegnapi sajtótájékoztatóján, hozzátéve: bizonyos mértékű áremelésekre is sor kerül, mert a beruházások nyugat-európai színvonalú árát nehéz a levélküldemények 15 eurócentes árából fedezni, miközben az uniós átlag 50 eurócent körül van.

Ma a posta évi 5-7 milliárd forint veszteséget termel, miközben ugyanennyi nyeresége lehetne, ha gazdaságosan tudna működni. Csökkenteni fogják a költségeket, ami – többek között – létszámleépítést jelent: 2003-ban ezt maximum ezer főben határozták meg – mondta el Szabó Pál. Összehasonlításként megemlítette, hogy Ausztriában 27 ezer postai dolgozó van, szemben a hazai 43 ezerrel, ugyanakkor a cég árbevétele háromszorosa a magyar társaságénak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik