Belföld

A Bush kormány megkötötte első szabadkereskedelmi egyezményét

Washington kétoldalú szabadkereskedelmi egyezményt kötött Szingapúrral. A négymilliós városállam az ötödik az USA igen csak kurta szabadkereskedelmi partnereinek listáján. Hasonló egyezmény született korábban Kanadával, Mexikóval, Izraellel és Jordániával.

Az egyezmény révén Szingapúr reménykedik benne, hogy gazdasága fellendül: számításaik szerint az ország GDP-je körülbelül 500 millió dollárral, vagyis 0,5 százalékkal emelkedhet majd. Az egyezményre nyomást fejtett ki számos nagy amerikai cég, köztük a Boeing, az Exxon Mobil és a United Parcel Service. Az amerikai bankoknak szintén lehetőségük nyílik majd jelenlétük erősítésére a városállamban.

Némi enyhülés várható a rágógumi-behozatal területén is: emlékezetes, hogy a tisztaságra pedánsan ügyelő országban 1992-ben betiltották a rágógumi-árusítást. Szingapúrral egyébként még a Clinton adminisztráció kezdett el tárgyalni, és párhazamosan megbeszélések folytak Chilével is. Chile azonban ellenezte az USA iraki invázióját, így azt az egyezményt az amerikai kormány bizonytalan időre levette a napirendről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik