Belföld

Világgazdaságosság – bármi mehet, ha másutt olcsóbb

Már a diplomások is féltheik az állásukat, és a munkaerő olcsósága nemcsak a termelést csábítja át távoli országokba. 2005 elejére várható az első kiszervezési világhullám.

Hogy a sportcipőket Vietnámban varrják, és hogy az elektromos készülékeket Indonéziában szerelik össze, az már nem újdonság. A fejlett
Világgazdaságosság – bármi mehet, ha másutt olcsóbb 1

országok munkavállalóinak azonban újabb sokkra kell felkészülniük: a cégek nem csak termelésüket helyezik át más országokba az olcsó munkaerő miatt, hanem az egyéb, szolgáltatói jellegű tevékenységeket is, mint például a könyvelést, az adatbevitelt, a terméktervezést, a marketinget. A fix költségek akár 80 százalékát takaríthatják meg, ha kihasználják az egész világ adta lehetőségeket – írja a német gazdasági magazin, a Wirtschaftswoche.

USA: már elkezdték

 

Az országok közötti eltérések kihasználásában az Egyesült Államok jár az élen, 2000-ben összesen 100 ezer szolgáltatói munkát szerveztek ki más országokba a Forrester Research becslése szerint. A kutatóintézet szerint 2015-re 3,3 millió ilyen típusú munkahely – ami 136 milliárd dollárnyi bérköltséget tesz ki – kerül át olyan országokba, mint Kína, India vagy Oroszország.  

Az ötlet nem új

Az ausztrál Alan Fraser 1972-ben Manilában alapította meg számítógépes adatbevitellel foglalkozó vállalkozását. Akkoriban ugyanis az Egyesült Államokban átlagosan 6 dollárt fizettek óránként azért, hogy valaki a nyomtatott szöveget a számítógép memóriájában eltárolja, a Fülöp szigeteken ugyanez csak 1 dollárba került.

A különbség mára csökkent, de egy manilai alkalmazott még mindig csak 500 dollárt vihet haza havonta, szemben a nyugat-európai 1900 dolláros fizetéssel. A cég tehát így is virágzik, az SPI Technologies ma 6000 alkalmazottat foglalkoztat az egész világon.

A légitársaságok is közel tíz éve használják ki a munkaerőköltségek közötti eltéréseket. A British Airways és a Lufthansa a kilnecvenes évek eleje óta Indiában végeztet el olyan egyszerű munkákat, mint például a repülőjegyekkel kapcsolatos információk feltöltése az internetre. A Siemens 1992 óta közel 1300 embert foglalkoztat Indiában, akik a Siemens Information Systems alkalmazottjaként szoftverfejlesztéssel foglalkoznak, és jelentős költségeket takarítanak meg a konszernnek.

A pangás gyorsítja a trendet

A recesszió és a növekvő bérköltéségek egyre több vállalatot sarkallnak hasonló lépeésekre. Szakértők 2005 elejére várják az első nagy kiszervezési hullámot. Az egyes országok közötti eltérés ugyanis óriási lehet: Ázsiában és Kelet-Európában 30-80 százalékkal kisebb költségért érhetik el ugyanazt a teljesítményt, mint a fejlett ipari országokban. Dél-Indiában például óránként 10-12 dollárba kerül fenntartani egy mérnöki irodát, ugyanezért Nyugat-Európában több mint 80 dollárt kell fizetni.

Ha életben akarnak maradni, a cégeknek olyan tevékenységeket is ki kell szervezniük, amelyeket korábban az alapvető képességek, a „core competence” kategóriájába soroltak. A Lufthansa például Kínában, Írországban és a Fülöp-szigeteken végezteti el a repülőgépek technikai állapotának ellenőrzését. Ez korábban elképzelhetetlen lett volna, ma viszont a bérköltségek 40 százalékának lefaragása már elégséges ok a kiszervezésre.

Csábító dél, mesés kelet

 

Az Infineon német konszern ezentúl kizárólag Portugáliában végezteti könyvelését, amivel eddig 120 osztrák, német és portugál munkatársa foglalkozott. Közülük a legolcsóbbak a dél-európaiak. Egy 65 könyvelőt alkalmazó portugál központ a költségek 58 százalékát takarítja meg a konszernnek.
Az SAP német szoftveróriás a jövőben kelet-európai és indiai információtechnológiai központok létrehozását tervezi, mert míg Németországban egy kezdő munkavállaló 36-43 ezer dollárt keres évente, indiai megfelelője már kilenc-tízezer dollárral is megelégszik. Sőt, az alacsonyabb megélhetési költségek miatt ez ott jó fizetésnek számít.  

Egyre több ágazatot érint

Olyan ágazatoknak is el kell gondolkodniuk az országok közötti költségek kihasználásán, amelyeknek korábban nem. A Deloitte Consulting álta végzett felmérés szerint, melyben a világ 100 legnagyobb bankja és biztosítótársasága vett részt, a pénzügyi szektor a következő 5 évben két millió munkahelyet fog az alacsonyabb költségű országokba áthelyezni: ezzel a költségeik 40 százalékát takarítják meg.

A pénzügyi szektor szereplői korábban a nyelvi nehézségek és egyéb politikai, valamint gazdasági kockázatok miatt tartottak a tevékenységek külföldre történő kihelyezésétől. A dekonjunktúra azonban őket is ebbe az irábnyba hajtja. Természetesen csak olyan tevékenységeket lehet kiszervezni, amelyek a többi folyamattól jól elválaszthatóak és standardizáltak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik