Belföld

Amerikai kézben a KirchMédia többsége

A német gazdasági versenyhivatal jóváhagyta a Kirch médiacsoport eladását. A vevő, az amerikai multimilliárdos Haim Saban. Németországban először jutott külföldi kézbe a televíziós piac egy jelentős része.

A német gazdasági versenyhivatal döntése nyomán a Saban Capital médiacsoport megvásárolhatja a ProSiebenSat.1 Média Rt.-t, valamint a KirchMédia televíziós és filmjogait.


Az egyiptomi származású amerikai vállalkozó előtt azt követően nyílt meg az út, hogy a hamburgi Bauer kiadó visszavonult a ProSiebenSat1. birtoklásáért folyó licitből. A most megvásárolt német konszernhez tartozik a ProSieben és a Sat 1. állomáson kívül a Kabel 1 és az N24 televíziós csatorna is. Saban egy új leányvállalaton keresztül a részvények 36 százalékát, ezzel együtt a szavazatok 72 százalékát szerzi meg. A felek nem árulták el a vételárat, de szakmai körökben úgy tudják, hogy Saban kétmilliárd eurót fizet a ProSiebenSat 1.-ért, valamint a filmes jogokkal való kereskedés megszerzéséért.


A hitelezők összesen kilenc milliárd eurót követelnek a KirchMédiától, ezen belül a bankadósságok 1,4 milliárd eurót tesznek ki.


A német médiában megszerzett amerikai hídfőállás azt bizonyítja, hogy joggal írták a berlini lapok egy évvel ezelőtt, amikor a Kirch-csoport fizetésképtelenné vált, s a birodalom feje Leo Kirch visszavonulásra kényszerült, hogy gyökeres átrendeződés előtt áll Európa legnagyobb, s a világ egyik legjelentősebb médiapiaca.  

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik