Belföld

A Wallis pozíciót foglalt a Rábában – Oroszország felé nyitnak

A Wallis képviselője is bekerült a Rába igazgatóságába a mai közgyűlésen, ahol a kisrészvényesek is megszavazták, hogy a társaság ne fizessen osztalékot. Az új vezérigazgató, Pintér István Oroszország és Kína felé nyitna.

A társaság közleménye szerint a Rába Győrben megtartott közgyűlésén 60 százalékos volt a részvétel. A napi.hu arról tudósított, hogy a részvényesek – köztük a 10 százaléknyi súlyt képviselő kisrészvényesek is – rendre megszavazták az előterjesztéseket. Így azt is elfogadta a közgyűlés, hogy a társaság nem fizet osztalékot. A Rába közleményéből az is kiderült, hogy az igazgatóság új tagokkal bővült. A testületbe bekerült a Wallis vezérigazgatója, Bajnai Gordon, továbbá a volt creditanstaltos Küllői Péter. A felügyelő bizottságba a NABI igazgatósági tagját, korábbi pénzügyi igazgatóját, Zoltán Csabát választották. A közgyűlésen bejelentette lemondását Steiner László vezérigazgató.


Nincs igazi gazdája a cégnek


A vezérigazgató lemondása nem okozott meglepetést, hiszen Jancsó Péter, a Rába korábbi igazgatóságának elnöke – aki 8,5 százalékos részvénycsomag felett diszponál, s a Rába tulajdonosai közt évek óta “fő hangadónak” számít – már korábban szorgalmazta a váltást a Rába élén. Az igazgatóságba most bekerült Bajnai Gordon, a Rábában – a Graboplaston keresztül – 8,5 százalékos részesedést birtokló Wallis Holding Rt. vezérigazgatója a Figyelőnek a közgyűlést megelőzően elmondta, részvénytulajdonosként elsődleges érdekük a cég értékének folyamatos növelése. Bajnai szerint a Rába legnagyobb problémája, hogy túl sok meghatározó tulajdonosa van, s emiatt nincs igazi gazdája a cégnek. A jelenlegi helyzetben így összehangoltabb tulajdonosi egyeztetésekre lenne szükség. Bajnai Gordon ugyanakkor kijelentette, hogy a Wallis nem kíván további tulajdonrészt vásárolni a Rábában.


Az új vezérigazgató a kinai és az orosz piacra nyitna


Az igazgatóság kinevezte a Rába Rt. új vezérigazgatóját Pintér István személyében, aki eddig stratégiai vezérigazgató-helyettes volt. Mint mondta, a szervezet karcsúsítása és a költséghatékony működés mellett, olyan piacok megszerzését tűzték ki célul, amelyek a klasszikus iparági ciklustól eltérően működnek, és kivételes növekedési lehetőséget hordoznak magukban, mint például Oroszország és Kína. Az amerikai piacok megőrzése, partnerkapcsolataik erősítése mellett az eddigieknél nagyobb figyelmet és erőforrásokat fordítanak az Európai Unió piacára is.


Pénzügyi szempontból ésszerű lenne a feldarabolás


Elemzők szerint azonban a társaságnak nem is jöhetett volna rosszabbkor a vezetőváltás, hiszen a 2002-es eredmények a vártnál is sokkal lehangolóbbak. Jelenleg annyira aggasztó a cég helyzete, hogy pénzügyi szempontból ésszerűbb lenne apróbb társaságokra bontani a Rábát, s az eszközöket értékesíteni, mint a céget egybetartva bízni a folyamatok jobbra fordulásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik