Belföld

Milyen magyar találmányokat díjazott a genfi Találmányi Szalon?

A Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE) szerdán Budapesten is bemutatta azt a 21 magyar találmányt, amely díjat nyert az áprilisi genfi Találmányi Szalonon. Vedres András, a MAFE főtitkára elmondta: a magyar versenyzők találmányaikkal három arany-, öt ezüst- és hat bronzérmet, valamint hét különdíjat nyertek.

A genfi szalonon 76 ezer látogató volt jelen, akik 55 százaléka üzletember volt. Vedres András szerint az üzleti érdeklődés az idén a tavalyihoz képest élénkebb volt a magyar találmányok iránt. A bemutatón a látogatók megtekinthették az aranyérmet nyert Maruzsi László labdarúgás leshelyzetjelző berendezését, Subert István tömörségvizsgáló készülékét és Vedres András légmotoros kerékpárját.

Ezüstéremmel jutalmazták Genfben Baróthi Antal kerékpárhoz készített mechanikus nyomatékváltóját, Bittner Márta – Maly Róbert által tervezett kreatív térjátékot, Földes Gábor polarizált fényt kihasználó sebtapaszát, Horn Ákos – Balogh András papírból készült CD lemeztartóját, valamint Osbáth Sándor – Zalai Tibor darudőlést jelző eszközét.

A genfi találmányi szalon zsűrije bronzérmet adományozott Földes Gábornak a forgó krematórium feltalálásáért, Kelemen Lászlónak a törzsfordító tornaszerért, Lajtner Tamásnak az internet-kémkedés megakadályozásának módszeréért, Melis Zoltánnak az újszerű építőipari szerelőállásért, Oros Gyulának a kereskedelmi növényvédő szerekkel szemben ellenálló kórokozók ellen is hatékony növényvédő szer megalkotásáért, valamint Nádas Bélának a kettős kardáncsukló kialakításáért.

A MAFE 1989-ben alakult, jelenleg ötezer tagja van, közülük 800 aktív feltaláló. A szervezet megalakulása óta tagja a Feltalálók Egyesületei Nemzetközi Szövetségének. Célja a feltalálók érdekvédelme és az alkotás folyamatának elősegítése. Vedres András kitért arra, hogy Magyarországon jelenleg mintegy 90 találmány születik egymillió lakosonként, míg 1985-ben ez a szám még 400 volt. Akkor Magyarország a világ első tíz országába tartozott a szabadalmak száma alapján.

Vedres András aggasztónak nevezte a találmányok alacsony számát és a találmányok megvalósítását elősegítő pénz hiányát. Beszámolt arról is, hogy budapesti központtal létre kívánják hozni az Európai Feltalálók Konvencióját, amely a tagországok befizetéseiből és vállalkozói tőkéből segítné a találmányok gyakorlati megvalósítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik