Belföld

Meghalt Sir Paul Getty, a filantróp milliárdos

Meghalt Sir Paul Getty, a honosított brit milliárdos, akinek apja, (I.) Jean Paul Getty egykor a világ leggazdagabb embere volt. Sir Paul 70 éves korában hunyt el egy londoni klinikán.

Az amerikai születésű, de brit nemesi címet is elnyerő Sir Paul jótékonyságáról volt közismert Nagy-Britanniában. „Amíg lesz pénzem, eladományozom” – mondta egyszer. Getty 30 éve élt Angliában, és a korábbi drogfüggőből az ország egyik legjelentősebb filantrópjává vált.

Több mint 120 millió fontot adott életében jótékonysági célokra, és csak a londoni National Gallery 50 millió fontot kapott tőle. A Brit Filmintézetnek 40-50 millió fontot juttatott. Sokszor névtelenül, kis összegeket (egy-két millió fontot) osztott szét sztrájkoló bányászok és pénz híján lévő egyetemisták között.


A Konzervatív Pártot is támogatta


Ötmillió fontos pénzadománya, amelyet 2001-ben tett a brit Konzervatív Párt számára, csak Stuart Wheeler donációjától maradt el. A Brit Filmintézet máris bejelentette, hogy azon tanácskoznak vezetői, miképpen emlékezhetnének meg Gettyről.

A National Gallery szóvivője szerint az 1985-ben Sir Paultól kapott 50 millió fontból vált lehetségessé, hogy a képtár megvásárolja Caravaggio, Poussin és Holbein egy-egy művét.


Családi tragédiák


Sir Paul életét végigkísérték a tragédiák. Második felesége, az indonéz sztármodell, Talitha Pol kábítószer-túladagolásban halt meg. Ezután apja, (I.) John Paul Getty, aki a világ azidőtájt leggazdagabb embere volt, elmozdította őt végakaratában a családi vagyonkezelő posztjáról.

Amikor Sir Paul gyermekét, (III.) John Paul Gettyt 1973-ban emberrablók vetették fogságba, a nagyapa (I.) Paul Getty fia kérése ellenére sem fizetett váltságdíjat. Csak akkor volt hajlandó megnyitni a pénztárcáját, amikor az unoka fülét levágták, és elküldték egy újsághoz.

III. John Paul Getty később szintén kábítószer-túladagolás miatt megbénult. A megbénult unoka édesapját, a most elhunyt II. John Paul Gettyt 1986-ban ütötték a Brit Birodalom Lovagjává (Knight of the British Empire, KBE). Sir Paul 1998-ban vette fel a brit állampolgárságot, és ezzel vált jogosulttá arra, hogy teljes címét viselhesse.


Perek és végrendeletek


A Getty vagyont régóta családi viták kísérték. A világ leggazdagabb emberének tartott (I.) Jean Paul Getty is pereskedett a harmincas években a milliós vagyonért, hiszen már az ő édesapja is dúsgazdag volt, a Minnehoma Oil Company révén. Az első JP Gettyt ugyanis apja részben kitagadta a vagyonból.

Később azonban JP milliárdokra növelte az olajvállalkozásokra épülő vállalatbirodalmat. 1976-os halálakor (I.) John Paul Getty vagyona kétmilliárd dollárt tett ki, s ekkor már a céget is Getty Oil Companynak hívták. (I.) JP Getty azonban megismételte azt, amit az apja tett vele, ő is kitagadta (részben) II. JP Gettyt – a későbbi Sir Pault -, így annak egyes források szerint csak 840 millió dollár jutott, a Getty Alapítvány 1,2 milliárdján kívül.

Az első JP Gettynek öt fia volt, ketten fiatalon, illetve gyógyszertúladagolásban haltak meg. A többiek közötti vagyon elosztása sok vitát váltott ki. Az első JP Getty ugyanis huszonyegyszer változtatta meg a végrendeletét.

A Getty Oil Companyt végül a Texaco olajmulti vásárolta fel. Az eladásból a legtöbb pénz Gordon Peter Gettynek (az első JP Getty másik fiának) jutott, akinek a vagyona 1995-ben elérte a 3 milliárd dollárt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik