Belföld

Korlátozzák a “Balaton” név használatát

A Balaton név védelmében megegyezés van születőben az 1.300 lelkes Heves megyei Balaton falu, valamint a negyedmillió embernek otthont adó, 164 településből álló Balaton térség között - hangzott el szerdán Tihanyban a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottság ülésén.

Győrffy Árpád, a Magyar Turizmus Rt. balatoni irodájának az igazgatóhelyettese előterjesztésében elmondta: a Balaton név védelmét, használatának szabályozását mindenképpen indokolttá teszi, hogy mindenféle megkötés nélkül viselheti e nevet például egy olajoshal konzerv.

Jelenleg több mint 400 cég nevében szerepel a Balaton szó; e vállalkozások jelentős része idegenforgalommal foglalkozik, de előfordul közöttük a tóhoz, sőt a régióhoz sem kötődő, tisztán kereskedelmi, ipari tevékenységet folytató, vagy valamilyen szolgáltatást végző vállalkozás is – fogalmazott az igazgatóhelyettes.

Az érintettek gyakran csak azért élnek e névadással, hogy a jól csengő Balaton névvel hozzájáruljanak cégük, szervezetük, termékük népszerűsítéséhez, hitelének erősítéséhez, de ennek sokszor az a következménye, hogy egy-egy megbízhatatlan vállalkozás vagy termék miatt romlik a névadó magyar tenger megítélése.

A Balaton név védelmét keresve jutottak el a Heves megyében fekvő, Balaton nevű faluhoz, amely egyedül dönthet a név védelméről, a név használatának szabályozásáról. A község és a dunántúli térség – miután a kezdeményezést támogatják a hevesi falu vezetői – rövidesen megállapodást ír alá a Balaton név közös védelméről.

A név védelmében helyi jogszabályt alkot a falu önkormányzata; a rendeletben rögzíteni tervezik, hogy a névhasználati döntések előkészítésébe bevonják a Balaton-mellék térségi szervezeteit, köztük elsősorban a Balatoni Regionális Idegenforgalmi Bizottságot és a szervezeten keresztül a kiemelt balatoni üdülőkörzet önkormányzatait, más szervezeteit. A hevesi falu vezetői szívesen vennék, ha szoros kapcsolat alakulna ki a település és a régió között.

Balaton község az együttműködésnek köszönhetően a Balaton régió kiadványaiban népszerűsíthetné saját idegenforgalmi kínálatát, és közösen mutatkozhatna be a dunántúli térséggel a különböző turisztikai vásárokon, kiállításokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik