Belföld

Soros György a román és a moldáv kormányt bírálja

A magyar származású amerikai milliárdos, Soros György fenntartja a román kormány politikájával szembeni bírálatait, ami az emberi jogokat illeti - tájékoztat a Mediafax.

Közleményében a Nyitott Társadalomért Alapítvány (FSD) arra hívja fel a figyelmet, hogy a román állam azon partnerei, melyek elemezték Románia demokratikus átalakulását, az elmúlt évben hivatalos dokumentumokban fejezték ki „határozott hangon” aggodalmukat. A FSD közleménye a kormány és a Külügyminisztérium reakcióira válaszol, melyek pénteken „meglepőknek és pontatlanoknak” nevezték Sorosnak az emberi jogok romániai megsértésével kapcsolatos vádjait.

Ennek megfelelően a FSD által George Soros vádjainak alátámasztására említett dokumentumok között szerepel az Európai Bizottság 2002-es országjelentése, melyben az áll, hogy „az igazságszolgáltatás reformja korlátozott volt”, „a gyakorlatban nem csökkent a kormány beavatkozása a bíróságok tevékenységébe” és ami „Románia előrehaladását illeti a civil és polgári jogok javítása terén, ez vegyes volt” – írja a Ziua román lap.

Az Evenimentul zilei pedig azt idézi fel, hogy Soros a múlt héten Fehéroroszországgal, Ukrajnával és a Moldovai Köztársasággal egy sorba helyezte Romániát, azzal vádolva a PSD-kormányt, hogy megsérti úgy az egyesülési és a szólásszabadságot.

Példaként a politikai pártokról szóló törvényt említette, melyről azt mondta, hogy az olyan megszorítás „melynek nincs példája Európában”. George Soros megjegyezte, hogy a nem-kormányzati szervezetekre vonatkozó új törvény olyan rendelkezéseket tartalmaz, „melyek következtében csak a hatalmon lévő pártot támogatók juthatnak hozzá közpénzekhez a tevékenységükhöz”.

Nem utolsó sorban az amerikai milliárdos elítélte azt a tényt, hogy „a békés gyülekezés szabadságával kapcsolatos módosított jogszabályokból az vezethető le, hogy a politikai szimpátiák határozhatják meg mely csoportok kaphatnak, vagy sem engedélyt, hogy köztereken megmozdulásokat, vagy gyülekezéseket tartsanak”, de elítélte az új Btk. tervezetét is, mely „a szólásszabadságot fenyegeti”.

Erre válaszul a kormány Sorost „anakronizmussal, információhiánnyal és a román társadalomban végbement jelentős változások tudatos figyelmen kívül hagyásával” vádolta. A Külügyminisztérium azt ajánlja Sorosnak, hogy fordítson több időt az általa elítélt törvények szövegének tanulmányozására és egyúttal figyeljen azon érdemjegyekre is, melyeket az európai tisztségviselők adtak Romániának.

Forrás: Romániai Sajtófigyelő

Ajánlott videó

Olvasói sztorik