Belföld

Õrizni kell a jegybanki függetlenséget

Előrejelző Hálózat (EFN) hétfőn közzétett jelentése újólag hangsúlyozza egyet nem értését a központi bankok függetlenségét aláásó törekvésekkel szemben - számol be a Népszabadság.

A milánói Bocconi Egyetem kutatóintézete, az Európai Az EFN jelentése utal arra, hogy a jövő év májusában az EU-hoz csatlakozó országokban a központi bankok pénzpolitikája egyre inkább viták tárgyává vált, mivel a kormányzatok a gyorsabb ütemű gazdasági növekedésnek és a munkanélküliség mérséklésének akadályát a független központi bankokban látják.

A Reuters által ismertetett jelentés emlékeztet arra, hogy Lengyelország, Magyarország, Csehország és Szlovákia államháztartásának hiánya a tagjelöltek között a legnagyobb méretű. A jelentésben felvetik, hogy a költségvetési kiadásokat úgy is mérsékelni lehet, hogy azok ne ártsanak a növekedési céloknak.

Olyan rendszert kellene kidolgozni, amelyben középtávra kiadási korlátokat szabnak meg. Ez a rendszer eléggé rugalmas, mert a fel nem használt alapokat át lehet vinni a következő évre. Nagy-Britanniában már sikerrel alkalmazták.


Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik