Belföld

Új csokoládégyár Edelényben

Csokoládégyárat épít a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Edelényben a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Linga Kft. A 140 millió forintos beruházás kedden kezdődött meg.

Lingurár János ügyvezető igazgató a munkálatok megkezdésekor elmondta: a hat éve az édesiparban tevékenykedő Linga Kft. kinőtte a figurális termékek, táblás csokoládék és szaloncukor gyártására szakosodott pusztamonostori gyártelepét, és miután a Jász-Nagykun-Szolnok megyében nem tudta bővíteni kapacitását, más helyszín után kellett néznie.

A gyár alapkövét az elmúlt év végén helyezték el, a beruházás 140 millió forintos költségét harmadrészben a kft. saját tőkéből állja, kétharmad részét pedig a megyei területfejlesztési tanácstól nyerték pályázat útján.

A tervek szerint a kivitelezőnek augusztus 1-jére kell elkészülnie a beruházással, a termelés pedig szeptemberben kezdődik. Az építkezés mintegy 25 embernek ad munkát, a gyár pedig elkészülte után 60-100 dolgozót foglalkoztat majd a több mint 20 százalékos munkanélküliségi rátával küzdő térségben.

Az ügyvezető elmondta: szándékaik szerint az új gyár évente legalább 500 millió forint értékben állít elő csokoládét, ami többszöröse a mostaninak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik