Belföld

Ez még nem a háború vége, csak a vég kezdete

Még nem lehet a háború végéről beszélni, legfeljebb a vég kezdetéről, mivel Bagdad szerdai eleste után is még jelentős azoknak az országrészeknek a területe, amelyek nincsenek szövetséges ellenőrzés alatt - mondta szerdán Londonban az MTI-nek egy brit katonapolitikai szakértő.

Robert Hutchinson, a Jane’s Defense Weekly brit hadászati és védelmi szakkiadvány vezető fegyverzeti elemzője szerint a fő kérdés az, hogy mi van a Bagdadtól északra fekvő Tikrítben, Szaddám Huszein hagyományos hatalmi erőközpontjában. – Ha Huszein még él, valószínű, hogy Tikrítben van, még meglévő hadserege javával együtt – mondta.

Arra a kérdésre, hogy milyen erők lehetnek Tikrítben, a londoni katonai szakértő azt mondta: a szövetségesek eddig nem sok nyomát látták a Különleges Köztársasági Gárdának, ennek a mintegy 20 ezer fős alakulatnak, amely Huszein személyes védelmére esküdött fel. Nem kizárható, hogy ez a fegyveres erő kimenekült Bagdadból, és Tikrítben rendezi újjá sorait – mondta Hutchinson.

A szakértő szerint a Köztársasági Gárda fegyverzetéhez harckocsik és tüzérségi eszközök is tartoznak, de az nem tudható, hogy ezekből mennyit sikerült kimenekíteniük Bagdadból.

A brit szakelemző szerint azonban ezek az alakulatok még képesek a kemény ellenállásra, és a fegyveres konfliktus valószínűleg még messze nem ért véget. Hutchinson ugyanakkor nem bocsátkozott találgatásba arról, hogy még meddig tarthat a háború, mondván: ehhez egyelőre “túl sok a változó és az ismeretlen az egyenletben”.

A Jane’s szakírója szerint még Bagdadban is lehetnek harcok, főleg a félkatonai alakulatok és a Huszein hívására más arab országokból – Jemenből Szíriából, Egyiptomból – érkezett önkéntesek folytathatják az ellenállást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik