Belföld

Állami reklámokkal segítenék a Rádió C-t

Várhatóan harmincmillió forintos kormányzati támogatást kap az eladósodott Rádió C. A világ egyetlen 24 órán át hallható cigány rádiója két napja csak zenét sugároz. Így nem emlékeztek meg az április 8-ai nemzetközi roma napról sem, amelyet harminckét éve ünnepelnek világszerte.

“Véget ért egy fejezet: egyelőre nem bírjuk tovább előteremteni a rádiózás költségeit. A Rádió C 2003. április 7-étől felfüggeszti eddigi műsorának sugárzását. Egy ideig, reméljük minél rövidebb ideig, csak zene lesz hallható a 88,8-as frekvencián” – olvasható a Rádió C honlapján.

A Rádió C mint a világ egyetlen 24 órán át sugárzó nonprofit cigány rádiója, több mint két éve jött létre. A Szonda Ipsos tavalyi felmérése szerint a budapesti romák 60 százaléka napi rendszerességgel hallgatja, illetve hallgatta a rádiót.
A havi tízmillió forintos költségvetés tíz százalékát kapta meg a rádió a mindenkori kormánytól, a beruházáskor keletkezett harmincmillió forintos adósságot immár két éve görgeti maga előtt az adó. További működéséhez a mára több mint ötvenmillió forintra duzzadt adósságállomány kiegyenlítésén túl szükség lenne fokozottabb, a Rádió C által ellátott közszolgálati funkciókkal arányos állami szerepvállalásra – írja Kerényi György, az adó ügyvezető-szerkesztője közleményében.

Segítség máris van. A Miniszterelnöki Hivatal romaügyi államtitkársága krízisalapjából hatmillió forintos támogatást nyújtott a rádió megsegítésére. Teleki László politikai államtitkár a Magyar Hírlapnak elmondta: már másfél héttel ezelőtt felkeresték a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztériumot, hogy további segítséget kérjenek a Rádió C működéséhez. Több tárcával folytatnak tárgyalásokat, s talán sikerül további 24 millió forint támogatást szerezni. A tervek szerint egyes minisztériumok állandó reklámmegrendelésekkel látnák el a szabad reklámpiacon versenyképtelen közösségi rádiót. Az államtitkár szerint nemcsak a kormánynak kell mindent megtennie a működés érdekében, hanem a rádió vezetésének és a fővárosi önkormányzatnak is.

A Rádió C éppen akkor jutott mélypontra, amikor a nemzetközi roma napról emlékezik meg a világ cigánysága. A Romani Union, a Roma Világszövetség 1971. április 8-án alakult meg Londonban 21 ország részvételével. Itt fogadták el a cigányok himnuszát, és egyezmény született, hogy minden évben, ezen a napon ünneplik a romák nemzetközi napját. Elsősorban kulturális, irodalmi és zenei rendezvények keretében ünnepel a világ roma népessége, de mindig szóba kerül a romák esélyegyenlőtlensége is.

A hazánkban élő 500-600 ezer roma kevesebb mint tíz százaléka jut el az érettségiig, alacsony iskolai végzettségük miatt kiszorulnak a foglalkoztatásból. Elegendő jövedelem híján életkörülményeik sem kedvezőek, átlagosan öt-hat évvel élnek rövidebb ideig, mint a nem romák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik