Belföld

Iraki újjáépítés: amerikai vállalatok, kormányérdekeltségek

„Az újjáépítés hadizsákmánya olyan amerikai vállalatoknak jut, amelyek közel állnak a kormányhoz" - tájékoztatott a La Razón című spanyol lap vasárnapi száma, az amerikai sajtóban megjelent információk és más források alapján.

Irak újjáépítése négy fő területen fog megtörténni: a kőolajtermelés, az infrastruktúra, a technológia és a fegyverek területén. A kőolajtermelés területén a következő amerikai vállalatok vesznek részt az újjáépítésben (a lap zárójelben megadja, hogy korábban mely állami alkalmazottak voltak érdekeltek a cégekben, vagy kik töltenek be jelenleg is ottani vezető posztokat): a Halliburton, a Bechtel Corporation, a Chevron-Taxaco (Condolezza Rice, a Nemzetbiztonsági Tanács vezetője), a BP-Amoco (Gale Norton belügyminiszter) és az Exon-Mobil. Az infrastrukturális újjáépítés területén a következő vállalatok érdekeltek: a Bechtel Corporation (George Shultz volt külügyminiszter, Caspar Weinberger volt védelmi miniszter és William Casey, a CIA volt igazgatója), a Flour Corporation (Paul Wolfowitz, védelmi miniszterhelyettes, és főnöke, Donald Rumsfeld), a Louis Berger, a Parson Group, a Gilead Science (Donald Rumsfeld) és a Halliburton (Dick Cheney alelnök).

A technológiai újjáépítésben érdekeltek a Lucent Technologies, a Motorola (Donald Rumsfeld), a Global Crossing (Richard Perle, a Pentagon Védelmi Politikai Tanácsának volt elnöke, aki a napokban lemondott posztjáról, mivel nyilvánosságra kerültek az Irak újjáépítésében meglévő érdekeltségei), a Trireme Partners (Henry Kissinger volt külügyminiszter, Paul Wolfowitz, Richard Perle) és a Gulfstream Aerospace (Colin Powell külügyminiszter). Végül a fegyverkezés területén a következő vállalatok érdekeltek: a Raytheon, a Boeing (Norman Mineta közlekedési miniszter), a General Dynamics, a McDonnell Douglas, a Lockheed-Martin (George Shultz, Norman Mineta) és a Carlyle Group.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik