Belföld

Szűkül a szövetkezeti játéktér – reklámtilalom

Április közepétől az ingatlanhasznosító szövetkezeteknek is törvény tilthatja tagok nyilvános toborzását, illetve hozamok reklámozását.

Az utóbbi időben különösen nagy sebességgel és aktivitással léptek új szereplők az ingatlanbefektetési szövetkezetek viták kereszttüzében álló piacára. A garancia nélkül feltűnően magas hozamokat ígérő szövetkezetek tagtoborzási reklámtevékenysége már olyan méreteket öltött, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) is jobbnak látta, ha közbeavatkozik.

A kormány által már elfogadott pénzügyi törvénycsomag módosításai “után küldte” azt a két passzust, amely az új hitelintézeti törvény (hpt.) részeként távol tarthatná a befektetőket a szövetkezetek extra kockázataitól. Azokat viszont, akik eddig “elcsábultak”, a jövőben sem védi semmi.

“Gazdátlan” szövetkezetek 

Az FVM-ből származó információink szerint az előzetes tervekkel ellentétben mégsem az első fél évben, csak valamikor az ősz folyamán kerülhet az Országgyűlés elé a szövetkezetekről szóló törvény módosítása. A változások tartalmi elemeiről egyelőre korai beszélni, vélte Kovács Gyula kodifikációs főosztályvezető-helyettes, aki szerint az sem teljesen érthető, hogy miért tekinti mindenki az agrártárcát a téma illetékesének, hiszen logikusabb lenne, ha az Igazságügyminisztérium gondozná a szövetkezeti törvényt. (2000-ben az agrárminisztérium volt az akkori törvény gazdája). Kovács Gyula mindenesetre nem tud a PM javaslatairól, de nem tartja szokatlannak, hogy azokat a szövetkezetekre, amelyek pénzügyi, pénzintézeti jellegű tevékenységet folytatnak, a hitelintézeti törvény vonatkozzék. 

Hat hét múlva reklámtilalom?

Engedett végül a PSZÁF és a sajtó nagy nyomásának a PM. Nem várta meg a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) napirendjén szereplő szövetkezeti törvénymódosítást, hanem – az FN-en már korábban ismertetett PSZÁF-megfogalmazást gyakorlatilag szóról szóra átvéve – egy huszárvágással a módosuló hpt. passzusai közé illesztette javaslatait.

Így – amennyiben a jövő héten kezdődő parlamenti bizottsági vitákon, majd pedig az Országgyűlésben elfogadják – akár már áprilisban életbe léphetnek az új rendelkezések. Ezek értelmében a jövőben tilos lesz a szövetkezeti tagok nyilvánosság útján történő toborzása, illetve a hozamok reklámozása. (Mindez ugyan kilóg a hpt. hatásköre alól, de mivel a szövetkezeti törvénnyel egyenrangú jogszabály, azt is módosítja.)

Az elmúlt hetekben már óriásplakátokra és tévéhirdetésekre sem sajnálták a pénzt a piacra újonnan belépő “no-name” szervezetek, ellenőrizhetetlen betétgyűjtési tevékenységük így még inkább szembeötlött. A mostani módosításokkal ugyan továbbra sem változik az alaphelyzet, vagyis a tagi kölcsönök formájában elhelyezett betétekért, illetve a rájuk ígért hozamokért ezentúl sem vállal senki semmiféle garanciát, de talán kevesebben sétálnak bele efféle kelepcékbe.

Mikor lesz vége a játéknak?

 

A gyakorlatilag hitelintézeti tevékenységet folytató szövetkezetekkel kapcsolatban jogászok szerint egyéb problémák is vannak. A tagokkal ugyanis úgynevezett „célrészjegy-megállapodást” kötnek (célrészjegy ellenében fogadják el a betéteket), e szerint adóznak a hozamból is. A szövetkezeti törvény ugyanakkor a célrészjegy fogalmát nem ismeri (csak a részjegyét), így a konstrukció lényegét adó papír kibocsátásának jogszerűsége eleve kétséges. Egyik informátorunk szerint a zavaros helyzet tisztázása érdekében nem ártana próbapert indítani.  

Ismeretlen jótevők 

A Duna-Profit, a Baumag, a Pilis-Invest és a Fundamentum XXI. elnevezésű ingatlanhasznosító szövetkezetek mellett most egyszerre három új szereplő is intenzíven nyomakodik a befektetők pénzéért. (Tavaly november és idén január között tevékenykedett a Profit-Extra szövetkezet is, ám azt azóta végelszámolták.)

A fővároson kívül az ország nyolc nagyvárosában irodát működtető Vertical-Invest és a Pannon-Unió akár már hat hónapos lekötésre 20 százalékos hozamot ígér. A névválasztásban és logóját illetően is erősen a multinacionális könyvvizsgáló cég KPMG-re hajazó KPHM pedig 23 százalékos “fix” kamatot.

Teszik ezt úgy, hogy múltjuk nincs, vagy ismeretlen, nem áll mögöttük nagy tőkéjű bank vagy egyéb pénzügyi intézmény, vezető testületeik tagjai között sem találni komoly referenciákat felmutatni tudó pénzügyi szakembert. Információink szerint a PSZÁF preventív jellegű helyszíni vizsgálata alkalmával csendes, ám meggyőző gesztusokkal tessékelték ki a jogilag valóban nem illetékes felügyelőket a KPHM alkalmazottai.












Alacsonyabb összegű befizetések éves fix kamatai
1-2 hónap
3-5 hónap
4-11 hónap
6-12 hónap
12 hónap
24 hónap
Vertical-Invest *
15%
17%
18%
Pannon-Unió *
16%
17%
18%
KPHM *
14%
17%
23%
Fundamentum XXI. *
12%
13%
17%
18%
Pilis-Invest *
12-13%
13-14%
DunaProfit *
16%
17%
Baumag **
9-9,5%
11-11,5%
12%
* 50 ezer forint feletti befizetés esetén; ** 10 ezer forint feletti befizetés esetén. Forrás: Szövetkezetek hirdetései













Magasabb összegű befizetések éves fix kamatai
1-2 hónap
3-5 hónap
4-11 hónap
6-12 hónap
12 hónap
24 hónap
Vertical-Invest *
15%
19%
20%
Pannon-Unió *
18%
19%
20%
KPHM *
14%
17%
23%
Fundamentum XXI. *
18%
19%
Pilis-Invest *
14,5%
14,5-15,5%
DunaProfit *
19%
20%
Baumag **
9-10%
11,5-12%
13%
* 3 millió forint felett; ** 2 millió forint felett; *** 50 ezer forint feletti befizetés esetén. Forrás: Szövetkezetek hirdetései


Ajánlott videó

Olvasói sztorik