Belföld

Nagy János: a vámőrséget fel kell készíteni a csatlakozásra

A vám- és pénzügyőrségnél most az az első számú feladat, hogy az ország uniós csatlakozására a szervezet megfeleljen az EU elvárásainak – jelentette ki a Népszabadságnak Nagy János dandártábornok, akit várhatóan hétfőn nevez ki a pénzügyminiszter a VPOP vezetőjévé. A dandártábornok 23 éve dolgozik pénzügyőrként, a vámőrség ugyanúgy első munkahelye, miként április elsejével távozó elődjének, Arnold Mihálynak is.

Nagy János úgy véli, a VPOP legfontosabb feladata a költségvetés bevételeinek biztosítása, ezt a szervezetnek hatékonyan, a lehető legkisebb ráfordítással kell ellátnia, de ugyanilyen fontos feladat a kereskedelmi megállapodások, a nemzetközi szerződések betartatása, illetve érvényt kell szereznie a feladatkörébe tartozó törvényi előírásoknak, korlátozásoknak is.

A kedden hivatalba lépő új parancsnok szerint a vámőrségnek jövő áprilisra nem csak el kell készülnie az EU-csatlakozás által rá szabott feladatokkal, hanem az új rendszereket, eljárásokat addig ki is kell próbálni, hiszen 2004. május elsején már mindennek az elvárt szinten kell működnie. Nagy János végül azt mondta: a részletkérdésekről csak azt követően kíván beszélni, hogy ismét visszatér a szervezethez.

A távozó Arnold Mihály nem kívánt nyilatkozni nyugdíjba vonulásának okairól, az erről szóló közlemény szerint nyugdíjaztatását ő kezdeményezte. A Magyar Hírlapnak adott nyilatkozatában az altábornagy azt mondta: a vámőrségre váró feladatokat ismerve gondolta úgy, egészségi állapotára való tekintettel nem tudja teljesíteni a vele szemben megfogalmazott elvárásokat. A nyugdíjazási kérelmet sokan azért fogadták kétkedve, mert az altábornagy egy éve még maga kérte, hogy – bár elérte a szolgálati nyugdíjkorhatárt – maradhasson. Nyilatkozataiban is rendre arról beszélt, ő szeretné bevinni a vámőrséget az EU-ba.

A távozás okáról szóló magyarázatok között szerepel, hogy a VPOP-val szemben megfogalmazott elvárásokban a létszám csökkentéséről is szó van is, amit Arnold Mihály már nem vállalt. A vélekedések szerint a létszámcsökkentés hátterében azért állhat az EU-csatlakozás, mert a közös határok lebontását követően kevesebb vámosra lesz szükség.

Ennek viszont ellentmondani látszik, hogy a csatlakozással megnő a vámőrség felelőssége is, hiszen a teljes unió gazdaságát is védenie kell.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik