Belföld

Szaddám bunkerét nem lehet megsemmisíteni?

Találja el bár egy szuperbomba, nem lehet megsemmisíteni Szaddám Huszein bunkerét - állítja a jugoszláv hadsereg volt tisztje. Resad Fazlics egykori alezredes szerint a betonbunker akár egy húsz kilotonnás erejű bomba, vagy egy atombomba közvetlen találatát is kibírná.

Fazlics a hetvenes évek végén saját szemével látta a betonbukert – közreműködött ugyanis ezek építésében -, és bejárta a földalatti épületrendszert is. Az ottlakók akár fél évet is kibírnak minden külső segítség és szállítmány nélkül. Elegendő élelmiszer és más tartalékok állnak ugyanis rendelkezésükre.
Szerintem valószínűtlen, hogy az iraki elnök elhagyta volna szuperbiztos bunkerét – tette hozzá Fazlics. A volt jugoszláv tiszt több más földalatti menedékhely építésében is segédkezett annakidején. Ezeket különböző városokban helyezték el – elnevezésük a típustól függően “zero, P és C” fajta -, például természetesen Bagdadban, illetve Moszul, Bászra, Kirkuk és Nasszíria városokban is. Irak akkor rendelte meg a volt jugoszláv vezetéstől építésüket, amikor megtekinthették Joszip Broz Tito hasonló célra szánt építményeit.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik