Belföld

Az IBM tovább erősítette pozícióit a nagyteljesítményű számítógépek piacán

2002. negyedik negyedévében az IBM piacvezető volt a nagyteljesítményű számítógépes rendszerek szállításában – adta hírül az International Data Corporation High Performance Technical Computer Quarterly View című kiadványa. (A teljes eredménylista megtekinthető a http://www.idc.com cím alatt.)

“A múlt negyedévben a cég azzal is kiemelkedett a többi szállító közül, hogy piaci részesedése stabilan emelkedett szinte minden szegmensben” – derül ki az IDC jelentéséből.

Az “az IBM [eServer p690] rendszerei a “Capability”, az “Enterprise” és a “Divisional” kategóriában egyaránt meghatározó, valamint az Intel/Linux klaszterpiacon is agresszív szereplő .”

A negyedik negyedévben az IBM világméretű bevétel-részesedése a nagyteljesítményű számítógépekből az IDC adatai szerint 36,7 százalék volt, ami 11,5 százalékpontos ugrást jelent az előző év azonos negyedévéhez képest. A Sun 17,8 százalékos részesedése az utóbbi két évben elért legalacsonyabb szintet jelentette. A HP 7,9 százalékpontos csökkenéssel 31,5 százalékra esett vissza a negyedik negyedévben, 2001. azonos időszakához viszonyítva.

Általános vezetői pozícióján túl az IBM 2002. negyedik negyedévében elért 59,7 százalékos bevétel-részesedésével megtartotta és megszilárdította első helyét a legnagyobb teljesítményű (úgynevezett “Technical Capability”) számítógépek szegmensében. Ez a szegmens a legnagyobb és legigényesebb tudományos problémákat megoldó gépeket foglalja magában. Az IBM bevétel-részesedése itt háromszorosa legközelebbi versenytársáénak, a HP-nak, amely 19,4 százalékos értéket jelentett ugyanarra a negyedévre.

Az IBM a “Divisional”-kategóriájú rendszerek szegmensét is vezette, 36 százalékos piaci részesedéssel. Ebbe a kategóriába sorolja az IDC azokat a nagyteljesítményű gépeket, amelyek ára 250 000 és 999 999 dollár között mozog, és műszaki alkalmazásokat futtatnak.

Az IBM nagyteljesítményű számítástechnikai programja a vásárlói igények teljes skáláját lefedi – a járműtervezéstől az olajmezők modellezésén és a génkutatáson át a filmes animációk készítéséig. A cég jelenleg a világ legnagyobb szuperszámítógépét, az ASCI Purple-t építi, amely másodpercenként 100 billió számítási művelet feldolgozására lesz képes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik