Belföld

“Csonka” választási bizottságok alakulhatnak

admin

2003. 03. 24. 07:53

A referendum előtt kiegészülnek a szavazás tisztasága fölött őrködő választási bizottságok. Legkésőbb március 27-én 16 óráig lehet tagot delegálni e testületekbe. Ám a húsz területi választási és a mintegy tízezer szavazatszedő bizottságba ezúttal kizárólag az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz és az MDF küldhet megbízottat. Vagyis az EU-referendum idejére – rendhagyó módon – "csonka" választási bizottságok alakulnak.

Az április 12-ei voksolás időtartamát este 9 óráig meghosszabbította a parlament, de a képviselő-választások megszokott sémájára szabott paragrafusok egyébként nem változtak – írja a Magyar Hírlap. A módosítás nem érinti például a választási bizottságokba történő delegálás eddigi reguláit sem. Így az EU-referendum idején kizárólag az uniós tagságot támogató négy parlamenti párt delegáltjaival egészülhetnek ki a korábban létrehozott testületek, az EU-tagságot ellenző politikai csoportosulások “küldötteivel” nem. A mintegy tízezer szavazókörben működő szavazatszámláló bizottságoknál hasonló a helyzet; szinte a törvény által garantált a parlamenti pártok abszolút többsége.

Az Országos Választási Irodában elmondták, hogy a népszavazási kezdeményezést benyújtók – az Országos Választási Bizottság kivételével – választási bizottságonként egy közös megbízottat, továbbá az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok egy-egy megbízottat küldhetnek. Amennyiben a népszavazást a kormány kezdeményezi, illetőleg az alkotmány “írja ki”, akkor a választási eljárási törvény szerint kezdeményezőkről nem beszélhetünk.

Ugyanakkor a pártatlan elbírálás is választójogi alapelv. A “csonka” bizottságok működésének időtartamára tehát alaposan felértékelődik a nyilvánosság szerepe. A választási törvény kimondja: “A sajtó képviselői jelen lehetnek a választási bizottságok munkájánál.” Következésképp az áprilisi ügydöntő referendum idején a sajtónak fokozott, mondhatni a közjogi garanciák hézagait is kitöltő, legitimáló szerepe lehet.

Az OVB ma délutáni ülésén meghatározza az április 12-ei népszavazás adattartamát. Csütörtöktől pedig szerte az országban megkezdik a választási értesítők postázását is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.