Belföld

“Csonka” választási bizottságok alakulhatnak

admin
admin

2003. 03. 24. 07:53

A referendum előtt kiegészülnek a szavazás tisztasága fölött őrködő választási bizottságok. Legkésőbb március 27-én 16 óráig lehet tagot delegálni e testületekbe. Ám a húsz területi választási és a mintegy tízezer szavazatszedő bizottságba ezúttal kizárólag az MSZP, az SZDSZ, a Fidesz és az MDF küldhet megbízottat. Vagyis az EU-referendum idejére – rendhagyó módon – "csonka" választási bizottságok alakulnak.

Az április 12-ei voksolás időtartamát este 9 óráig meghosszabbította a parlament, de a képviselő-választások megszokott sémájára szabott paragrafusok egyébként nem változtak – írja a Magyar Hírlap. A módosítás nem érinti például a választási bizottságokba történő delegálás eddigi reguláit sem. Így az EU-referendum idején kizárólag az uniós tagságot támogató négy parlamenti párt delegáltjaival egészülhetnek ki a korábban létrehozott testületek, az EU-tagságot ellenző politikai csoportosulások “küldötteivel” nem. A mintegy tízezer szavazókörben működő szavazatszámláló bizottságoknál hasonló a helyzet; szinte a törvény által garantált a parlamenti pártok abszolút többsége.

Az Országos Választási Irodában elmondták, hogy a népszavazási kezdeményezést benyújtók – az Országos Választási Bizottság kivételével – választási bizottságonként egy közös megbízottat, továbbá az országgyűlési képviselőcsoporttal rendelkező pártok egy-egy megbízottat küldhetnek. Amennyiben a népszavazást a kormány kezdeményezi, illetőleg az alkotmány “írja ki”, akkor a választási eljárási törvény szerint kezdeményezőkről nem beszélhetünk.

Ugyanakkor a pártatlan elbírálás is választójogi alapelv. A “csonka” bizottságok működésének időtartamára tehát alaposan felértékelődik a nyilvánosság szerepe. A választási törvény kimondja: “A sajtó képviselői jelen lehetnek a választási bizottságok munkájánál.” Következésképp az áprilisi ügydöntő referendum idején a sajtónak fokozott, mondhatni a közjogi garanciák hézagait is kitöltő, legitimáló szerepe lehet.

Az OVB ma délutáni ülésén meghatározza az április 12-ei népszavazás adattartamát. Csütörtöktől pedig szerte az országban megkezdik a választási értesítők postázását is.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Hajléktalanok mutatták meg féltett vagyonukat

Budapest, 2017. április 17.
Kulka János színművész egy jelenetben Ujj Mészáros Károly rendező X. című skandináv típusú krimije forgatásán Budapesten 2017. április 13-án. A Magyar Nemzeti Filmalap 489 millió forinttal támogatja a thrillert, amely várhatóan 2018 első felében kerül majd a mozikba.
MTI Fotó: Kallos Bea
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.