Belföld

Ellentmondásos hírek a törökök kurdisztáni bevonulásáról

admin

2003. 03. 22. 11:09

Észak-iraki kurd illetékesek tagadták szombaton, hogy török katonák az éjjel bevonultak volna Irak északi részébe, amint ezt a CNN Türk hírtévé jelentette török katonai forrásra hivatkozva.

Vahid Bakuzi, a Zahó várost és környékét az ellenőrzése alatt tartó kurd erők egyik magas rangú tisztségviselője több hírügynökségi tudósítónak elmondta, hogy ha török katonák átlépték volna a határt, akkor a kurdok felvették volna velük a harcot, de harcról nem szól semmilyen jelentés ebből az iraki országrészből. Mint mondta, a török hadsereg katonái csak az amerikai erőkkel egyeztetve érkezhetnek, különben a kurd fegyveresek megütköznek velük, mert tűzparancsot kaptak a török hadsereggel szemben. A török vezérkar egyik illetékese az AFP kérdésére telefonon elmondta: nem tud arról, hogy török erők bevonultak volna Irakba.

Egy török katonai forrás korábbi nyilatkozata szerint 1000-1500 török katona – több rohamosztag – Silopi és Hakkari tartományból bemasírozott a kurdok lakta Észak-Irakba, hogy előkészítsék a terepet újabb török erők fokozatos érkezéséhez. A Reuters szerint több ezer török katona határátlépéséről számoltak be helyi polgári lakosok is. Elmondásuk szerint a katonák három különböző ponton hatoltak be az országba.

Abdullah Gül török külügyminiszter pedig azt mondta: ezzel kapcsolatban mindent egyeztettek az Egyesült Államokkal, és a csapatokat azért vezényelték ki, hogy megakadályozzák az iraki menekülteket a török határ elérésében. Ankarának meg kell gátolnia, hogy a betiltott Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelői újrakezdjék fegyveres harcukat Törökországban – fűzte hozzá Gül.

Az ankarai kormány néhány órával korábban megnyitotta a török légteret az Irak elleni háborúban részt vevő amerikai repülőgépek számára. Erről Recep Tayyip Erdogan miniszterelnök telefonon biztosította Colin Powell amerikai külügyminisztert – jelezte Vecdi Gönül védelmi miniszter. Az Anadolu török hírügynökség szerint a légtérmegnyitás után nem sokkal amerikai gépek éltek is a lehetőséggel.

A török kormány vonakodott megnyitni a légteret, noha a parlament már csütörtök este áldását adta rá. Vonakodása mögött alighanem az állt, hogy Washington kifogásolta a török csapatok Észak-Irakba küldésére irányuló terveit. Washington szerint a légtérhasználatot és a török erők behatolásának lehetőségét nem lehet összekapcsolni. Gönül péntek este még azt mondta, hogy a két ország katonai vezetői és diplomatái egyelőre egyeztetnek ebben az ügyben – jegyezte meg a dpa.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.