Belföld

A zongorista – tiszták az iszonyatban

admin
admin

2003. 03. 20. 17:00

A Roman Polanski-féle brutalitás-adaptációk közkedvelt kellékei és motívumai mindenki előtt ismertek, legyen az az Iszonyat lecsupaszított, dermesztő atmoszférája, a túldíszített Macbeth öldöklési jelenete vagy a kegyetlenség ironikus ábrázolása a Kínai negyedben.

A lengyel-amerikai-francia mester A zongoristával eljutott a kegyetlenség, a rettegés, de az emberség különböző fokozatainak abszolút felmutatáshoz is. A film Wladyslaw Szpilman emlékirataiból készült. Szpilmant, aki a varsói rádió zenei osztályán dolgozott, zeneelmélettel foglalkozott és briliáns zongoraművész volt, éppen felvétel közben érte a háború kitörése. Varsó megszállásának napjaitól 1945-ig a város szívében kialakított gettóban lakott százezernyi társával. Szpilman regénye alig több mint 170 oldal. Egyetlen sort sem pazarol a mellébeszélésre, nincsenek benne valódi, hamísított vagy elképzelt hőstettek, csak a túlélés stációiról szól. A túlélés keveseknek sikerült: a zsidók többségét a gettóból koncentrációs táborokba szállították és megsemmisítették.


Polanski, aki maga is a gettóban próbált életben maradni, elveszítette édesanyját és családjának más tagjait. Filmje lehetne szigorú, szenvedélyes, vádló, igazságkövetelő, semmi nem lenne túlzás. A zongorista azonban nem hatáspatronokat pukkantgat: ugyanúgy szűkszavú, már-már szenvtelen, mégis torokszorító és bensőségesen realista, mint a könyv. Miközben megelevenedik az a kor, ahol az emberéletnek kevés értéke volt, kiderül az is, Szpilman (Adrien Brody) inkább a csodának és csak részben a csodálatos embereknek köszönheti a túlélést. Köztük Wilm Hosenfeld századosnak (Thomas Kretschmann), aki német tisztként is megőrizte józanságát. Ha már megemlítettük Polanskival kapcsolatban az életrajzi elemeket, mondjuk el azt is: a tisztet játszó Kretschmann az NDK olimpikon úszójaként 1982-ben, húszévesen lépett át egy másik “falon”, amikor Nyugat-Berlinbe szökött.

A döbbenetes erejű Polanski-mű eddigi pályafutásának ismeretében is a kötelező, kihagyhatatlan filmek közé tartozik. Nyert Bostonban, A zongoristáé lett Cannes-ban az Arany Pálma, hét César-díjjal jutalmazták, és amikor önök jegyet váltanak a moziban, azt is tudják, megkapta-e az Oscar-díjat.

A zongorista – The Pianist, 2002.  Színes, angol-francia-német-lengyel-holland film, 148 perc. Rendező: Roman Polanski, operatőr: Pawel Edelman. Főszereplők: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay. Forgalmazza a Best Hollywood.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Egerszalók, 2016. szeptember 13.
Az Egerszalóki Gyógy- és Wellnessfürdő - Saliris Spa és Konferencia Hotel épülete a Forrás út 4. szám alatt. A vizet 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium gyógyhatásúnak minősítette. Ennek jelentőségét felismerve épült a Saliris Resort gyógyszálloda. 
MTVA/Bizományosi: Faludi Imre 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.