Belföld

A zongorista – tiszták az iszonyatban

A Roman Polanski-féle brutalitás-adaptációk közkedvelt kellékei és motívumai mindenki előtt ismertek, legyen az az Iszonyat lecsupaszított, dermesztő atmoszférája, a túldíszített Macbeth öldöklési jelenete vagy a kegyetlenség ironikus ábrázolása a Kínai negyedben.

A lengyel-amerikai-francia mester A zongoristával eljutott a kegyetlenség, a rettegés, de az emberség különböző fokozatainak abszolút felmutatáshoz is. A film Wladyslaw Szpilman emlékirataiból készült. Szpilmant, aki a varsói rádió zenei osztályán dolgozott, zeneelmélettel foglalkozott és briliáns zongoraművész volt, éppen felvétel közben érte a háború kitörése. Varsó megszállásának napjaitól 1945-ig a város szívében kialakított gettóban lakott százezernyi társával. Szpilman regénye alig több mint 170 oldal. Egyetlen sort sem pazarol a mellébeszélésre, nincsenek benne valódi, hamísított vagy elképzelt hőstettek, csak a túlélés stációiról szól. A túlélés keveseknek sikerült: a zsidók többségét a gettóból koncentrációs táborokba szállították és megsemmisítették.


A zongorista – tiszták az iszonyatban 1

Polanski, aki maga is a gettóban próbált életben maradni, elveszítette édesanyját és családjának más tagjait. Filmje lehetne szigorú, szenvedélyes, vádló, igazságkövetelő, semmi nem lenne túlzás. A zongorista azonban nem hatáspatronokat pukkantgat: ugyanúgy szűkszavú, már-már szenvtelen, mégis torokszorító és bensőségesen realista, mint a könyv. Miközben megelevenedik az a kor, ahol az emberéletnek kevés értéke volt, kiderül az is, Szpilman (Adrien Brody) inkább a csodának és csak részben a csodálatos embereknek köszönheti a túlélést. Köztük Wilm Hosenfeld századosnak (Thomas Kretschmann), aki német tisztként is megőrizte józanságát. Ha már megemlítettük Polanskival kapcsolatban az életrajzi elemeket, mondjuk el azt is: a tisztet játszó Kretschmann az NDK olimpikon úszójaként 1982-ben, húszévesen lépett át egy másik “falon”, amikor Nyugat-Berlinbe szökött.

A döbbenetes erejű Polanski-mű eddigi pályafutásának ismeretében is a kötelező, kihagyhatatlan filmek közé tartozik. Nyert Bostonban, A zongoristáé lett Cannes-ban az Arany Pálma, hét César-díjjal jutalmazták, és amikor önök jegyet váltanak a moziban, azt is tudják, megkapta-e az Oscar-díjat.

A zongorista – The Pianist, 2002.  Színes, angol-francia-német-lengyel-holland film, 148 perc. Rendező: Roman Polanski, operatőr: Pawel Edelman. Főszereplők: Adrien Brody, Thomas Kretschmann, Frank Finlay. Forgalmazza a Best Hollywood.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik