Belföld

Szaddám utóda nincs, hadgyakorlat van Taszáron

A Dániából rejtélyes körülmények között eltűnt Nizar al-Haradzsi, az iraki fegyveres erők volt parancsnoka egy magyarországi kiképző bázison lehet egyes hírforrások szerint, amelyeket cáfolnak az amerikaiak.

Időközben Taszáron hadgyakorlatot kezdtek az ott állomásozó amerikai csapatok. A magyar honvédelmi minisztérium az amerikai hadgyakorlat tényét megerősítette, ám cáfolta, hogy ez összefüggésben lenne az iraki konfliktussal. Robert Stern őrnagy, a taszári bázis amerikai szóvivője a Szaddám utódjáról szóló hírt viszont cáfolta.


A Szaddám utódjáról szóló hírt a volt iraki tábornok Dániában élő fia, Ahmed al-Haradzsi közölte az AFP francia hírügynökséggel. “A legutóbbi értesülés szerint Nizar al-Haradzsi az iraki ellenzék egyik magyarországi kiképző bázisán van” – mondta. Hozzátette ugyanakkor, hogy apja hétfői eltűnése óta már felvetődött, hogy al-Haradzsi esetleg Jordániában, Szaúd-Arábiában, Szíriában, Törökországban, Irakban vagy Irak kurdisztáni területein lehet.

“Reménykedünk, hogy ezek az értesülések igazak. Attól tartunk azonban, hogy al-Haradzsit az iraki titkosszolgálat rabolta el” – mondta az iraki fegyverese erők volt parancsnokának fia az AFP jelentése szerint.

Al-Hazradzsi 1990-ig vezette Szaddám Huszein haderejét. Később elnöki tanácsadónak nevezték ki. Ekkor azonban összekülönbözött a bagdadi vezetéssel, és bírálta Kuvait bekebelezését. 1995-ben először Jordániába menekült, 1999-ben pedig Dániába költözött. Menedékkérelmét a dán hatóságok elutasították ugyan, de személyét megtűrték az országban. Mindamellett nyomozást folyt ellene1988-as cselekményei ügyében, amikor is az iraki fegyveres erők az ő vezetése alatt intéztek mérgesgáztámadást a kurd lakosság ellen. Az amerikai sajtó korábban úgy jellemezte al-Haradzsi parancsnokot, hogy ő lehet Szaddám Huszein iraki államfő utóda.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik