Belföld

Emberkereskedelemmel foglalkozó nemzetközi konferencia Budapesten

Az emberkereskedelemhez kapcsolódó egészségügyi és közegészségügyi kérdésekről kezdődött háromnapos regionális nemzetközi konferencia szerdán Budapesten.

A tanácskozást kezdeményező Nancy Goodman Brinker, az Egyesült Államok budapesti nagykövete köszöntőjében elmondta, hogy az emberkereskedelem a szervezett bűnözés egyik legjelentősebb pénzforrásává vált, s az Európai Unióba évente mintegy 300 ezer emberkereskedelem áldozatául esett nő érkezik a Balkán országaiból, vagy azokon keresztül.

Rámutatott: számos konferencia foglalkozott már a probléma kriminológiai, emberi jogi vonatkozásaival, de az áldozatok egészségügyi szükségleteiről, illetve arról, hogy az emberkereskedelem milyen veszélyt jelent közegészségügyi szempontból, kevés szó esik. Ndioro Ndiaye, a Nemzetközi Migrációs Szervezet vezérigazgató-helyettese a HIV/AIDS-fertőzés mellett felhívta a figyelmet a tuberkulózis terjesztésének veszélyére is.

Mind Nancy Goodman Brinker, mind Kökény Mihály, az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium politikai államtitkára hangsúlyozta: az áldozatoknak nem csupán a bántalmazásokból eredő sérüléseik és betegségeik gyógyítására, hanem speciális pszichológiai kezelésre is szükségük van ahhoz, hogy hazájukba visszatérve reintegrálódni tudjanak a társadalomba.

A konferenciáról szólva az amerikai nagykövet utalt arra: a részt vevő szakembereknek, az emberkereskedelem ellen küzdő aktivistáknak, egészségügyi szakembereknek, kormányzati döntéshozóknak egyedülálló alkalmuk van arra, hogy meghatározzák az emberkereskedelem áldozatainak nyújtandó egészségügyi ellátás alapvető normáit. Ndioro Ndiaye hozzátette: a tanácskozás célja egy olyan dokumentum kidolgozása, amely számba veszi az áldozatok egészségügyi ellátásához szükséges intézkedéseket.

Hangsúlyozta: a standard eljárások meghatározása nagyban segíthet abban, hogy egységes megközelítés alakuljon ki nemzetközi szinten, s közös megoldást találjanak a részt vevő országok a problémára.

A 17 ország szakembereinek részvételével zajló tanácskozás utolsó napján az emberkereskedelem kelet-közép-európai és délkelet-európai áldozatainak egészségügyi ellátási szükségleteivel kapcsolatban megfogalmazott ajánlásokat kormányzati tisztviselők is megvitatják.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik