Belföld

Csökkentette alapkamatát a svéd jegybank

A svéd központi bank kedden csökkentette a kamatát, és közzétette az idei és a jövő évi növekedési és inflációs becsléseit: ezek szerint a hazai össztermék (GDP) az idén 1,7 százalékkal nőhet, az infláció 2 százalékos lesz.

A december eleji előrejelzések a GDP növekedésének idei ütemét 2,1 százalékra, az inflációt 2,3 százalékra tették. 2004-ra a Riksbank most 2,4 százalékos gazdasági növekedést vár a korábban becsült 2,3 százalék helyett, az inflációt pedig 1,7 százalékosra várja a korábban becsült 2,2 százalék után.

A svéd jegybank kedden negyed százalékponttal 3,5 százalékra csökkentette irányadó hétnapos repokamatát. A lépést a rossz konjunktúra-kilátásokkal, a csökkenő tőzsdei árfolyamokkal és az iraki háborús bizonytalansággal indokolták.

Utóbbival kapcsolatban a jegybank kormányzója egy parlamenti meghallgatáson úgy vélekedett: a bank által végzett vizsgálatok azt mutatják, hogy egy villámháború makrogazdasági következményei nem különböznének lényegesen a kevésbé drámai forgatókönyv – vagyis a háború elmaradásának – hatásaitól.

A kamatcsökkentés után a svéd korona árfolyama stabil maradt az euróhoz és a dollárhoz képest: egy euró 9,2065 svéd koronát, egy dollár 8,6533 svéd koronát ért kora délelőtt a stockholmi bankközi piacon. A 8,9 milliós Svédország azon három EU-ország egyike, amely nem tagja az euróövezetnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik