Belföld

Nincs ENSZ-határozat – Bush bejelentésre készül

Az ENSZ nem szavaz az amerikai-brit-spanyol határozattervezetről - az utolsós lehetőség is meghiúsult az iraki konfliktus diplomáciai úton történő rendezésére.

A brit ENSZ-nagykövet hétfőn bejelentette, hogy nem viszik szavazásra az amerikai-brit-spanyol határozattervezetet. A három ország fenntartja magának a jogot, hogy érvényt szerezzen a 1441. számú ENSZ-határozatnak. Az amerikai, brit és spanyol vezetés kijelentette, nem várnak további ENSZ-határozatra, a diplomáciai eszközök végéhez értek. A CNN információi szerint a világszervezet visszahívta fegyverzet-ellenőreit.


George Bush washingoti idő szerint este nyolckor mond beszédet, melyben felszólítja Szaddám Huszeint, hogy mondjon le és hagyja el Irakot különben megindul a támadás.


Eközben az AFP egy bagdadi ENSZ-forrásra hivatkozva azt jelentette, hogy a világszervezet ellenőrei “evakuálási parancsra várnak”, ami eddig ugyan még nem érkezett meg, de vélhetően megkapják a BT ülés után. Ueki Hiro, az ellenőrök szóvivője is úgy nyilatkozott, hogy egyelőre nem kaptak parancsot Hans Blixtől a távozásra, de ha erre sor kerül, készek rövid időn belül elhagyni Irakot. A szóvivő hozzátette: ehhez Blixnek a BT-vel konzultálni. Bécsben viszont Mohamed el-Baradei, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója közölte, hogy az Egyesült Államok már vasárnap este ajánlotta az ellenőröknek: mielőbb távozzanak Irakból.


A nap legfissebb eseményei:

Visszaszámlálás >>
Irak újjáépítése amerikai módra >>
Közel-Kelet: mindenki menjen haza! >>
Startégiai olajtartalákok >>
Forgalomcsökkenés háború esetén >>
Leállt Irak olajkivitele >>
A háború felforgatja az EU menetrendjét >>
Irak: eljött a döntés napja >>


 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik