Belföld

A Microsoft létszámbővítést tervez

Az ágazat általános munkahelycsökkentő irányzatával
ellentétben a Microsoft 2003-as folyó üzleti évében 5500 új alkalmazott számára teremt munkahelyet, mindenekelőtt az értékesítés, valamint a kutatás-fejlesztés területein. Folyó üzleti évére a Microsoft ismét 14 milliárd dollár feletti nyereséget vár, 31 milliárd dolláros forgalom mellett.

John Connors, a cég pénzügyi vezetője arra számít, hogy a válság sújtotta információtechnológiai ágazatban tovább tart a konszolidáció, de a fenyegető iraki háború kedvezőtlenül hathat rá: a konfliktus növeli a bizonytalanságot és a bizonytalanság visszafogja a befektetéseket. Rövid távon úgy véli, hogy a rossz konjunktúra az IT-területeken tovább tart, hosszabb távot tekintve azonban derűlátó. Elsősorban azért mert a Microsoft széles termékskálát kínál és szilárd pénzügyi helyzete világszerte versenyképesen tartja. Növekedést Connors mindenekelőtt a szervereknél vár.

A Microsoft számára a legnagyobb növekedési piacok Németország és Japán, miközben sokat fektet be Kínában is, amelyet elsősorban hosszabb távú lehetőségnek tekint. 2002-es üzleti évében a Microsoft 7,83 milliárd dolláros tiszta nyereséget termelt, 28,4 milliárd dolláros forgalom mellett. A cég világszerte mintegy 50 ezer alkalmazottat foglalkoztat.

A cég részvényei hétfőn, közép-európai idő szerint hat órakor 25,45 dolláron álltak a New York-i tőzsdén, 2,37 százalékos erősödéssel 24,86 dolláros pénteki záróárukhoz képest. A részvények idei csúcsa 28,66 dollár, mélypontja 22,55 dollár volt, az idén a papírok 1,55 százalékot vesztettek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik