Belföld

A tv 2 cáfolja a társaságot érintő állításokat

A tv 2 menedzsmentje közleményben cáfolta az elmúlt napokban a csatornát üzemeltető társaság anyagi helyzetéről megjelent tudósításokat - írja a Népszabadság.

“Csúsztatásokat és következetesen téves és tudatosan félrevezető adatokat tartalmaznak az elmúlt napokban a tv 2-ről megjelent újságcikkek. Elérkezettnek látjuk a pillanatot arra, hogy – bár a tv 2 vezetősége őszintén hiszi, hogy egy vállalat financiális-, üzleti- és stratégiai döntései kizárólag az adott vállalat menedzsmentjének sajátjai – ismertessük a tényeket.

1. Az MTM-SBS Rt.-nek több milliárdos hitelállománya van, ez pénzügyi, stratégiai kérdés, a tulajdonosok a tv 2 1997-es indulásakor a hitelfinanszírozás mellett döntöttek. A hitelállomány nem “felhalmozódott” az évek során, hanem éppen ellenkezőleg, csökkent. A vállalat az előre meghatározott ütemben fizeti vissza tartozásait, sőt az EBRD konzorciumi hitelből előtörlesztéseket is teljesített. Egy új hitel, nem pótlólagos forrást, hanem a finanszírozás újrastrukturálását, egységesítését jelenti.

2. Az MTM-SBS Rt.-nek nincsenek fizetési gondjai, a vállalat a 2002-es évet nyereséggel zárta és minden jel arra mutat, hogy terveinkkel összhangban mindez 2003-ban is így alakul. A múlt szeptemberben elindított új műsorpolitika finanszírozása nem jelent többlet terheket a cég számára, pénzügyi hiány nincs. Az MTM-SBS Rt. piaci pozíciója megerősödött, gazdasági
helyzete stabil.

3. Az MTM-SBS Rt 1997-ben nem vett fel 8 milliárdos hitelt. Az EBRD konzorciumtól (a konzorciumban megtalálható az OTP és a Kereskedelmi és Hitel Bank) vett fel hitelt, melynek egyébként az USD részét, a hitelállomány felét, előtörlesztésben már visszafizette. Természetesen a hitel mögött jelzálog van bejegyezve a csatorna eszközein, ami teljesen normális gyakorlat a hasonló hitelügyletek esetében.

4. A tv 2-t nem kívánja értékesíteni a többségi tulajdonos SBS. A külföldi társaság vezetője már többször hangsúlyozta, hogy szívesen lát új magyar társtulajdonost a vállalatban. Az MTM-SBS Rt. tehát tulajdonrészének maximum 25 százalékát kívánja értékesíteni egy magyar befektető számára. Csúsztatás azt állítani, hogy ez a cég eladását jelentené.

5. A Big Brother projekt nem veszteséges. Az első műsor előállításának költsége nem 1,8 milliárd forint, annál nagyságrendekkel kevesebb. Az első sorozat a költség/bevétel számítások szerint 30 százalékos hasznot hozott a társaságnak.

6. A valóságshow második szériájának nézettsége valóban gyengébb, mint a elsőé, és átlagos közönség aránya kihat a csatorna fő műsoridős nézettségére. Egy televízió teljesítő képességét azonban leginkább a célcsoport teljes napra vonatkozó adatai alapján
lehet lemérni. Ki lehet ragadni bizonyos idősávokat és szűkebb intervallumokat, a hosszú távú eredményesség mércéje azonban az átlag szám.

Tény, hogy a 2003 január óta tartó időszak 18-49-es korosztály teljes napi közönség aránya a tv2 esetében 33,1 százalék, az RTL Klub esetében 31 százalék.

A körülöttünk zajló események és a tv2-ről zavaros forrásokból megjelenő hírek ellenére természetesen továbbra is a tiszta piaci versenyre építünk.”


Budapest, 2003. március 13.


Pintér Dezső, elnök


Kereszty Gábor, vezérigazgató


David Stogel, ügyvezető igazgató


Ajánlott videó

Olvasói sztorik