Belföld

Önköltségi áron szállítja a fejlődő országokba új AIDS-elleni gyógyszerét a Roche

A Roche új típusú AIDS-elleni gyógyszere a klinikai tesztek után megkapta az engedélyt. A jó eredmények miatt az engedélyezési eljárást felgyorsították. A cég a fejlődő országoknak önköltségi áron szállítja a készítményt.

A Roche cég csütörtöki bejelentése értelmében a nagylelkű intézkedés a Szaharától délre fekvő afrikai országokat, valamint azokat érinti, amelyek az ENSZ kimutatása szerint a legelmaradottabbnak számítanak. Ők, illetve rászoruló beteg állampolgáraik ezentúl kedvezményes áron juthatnak hozzá a svájci konszern Invirase és Viracept nevű készítményeihez. Mind a kettő az AIDS, illetve a HIV-fertőzés kezelését szolgálja.
Az AIDS által leginkább sújtott afrikai és ázsiai országok régi panasza, hogy betegeik nem tudják megfizetni a nyugati konszernek által kifejlesztett és gyártott drága készítmények árát, miközben a helyi egészségbiztosító pénztárak költségvetését is szétfeszítené, ha magukra vállalnák a gyógyszerbehozatal költségeit.

A bázeli közlemény szerint a Roche ezután mindössze 90,90 svájci frankot számít fel egy csomag (270 tablettát tartalmazó) Viraceptért, míg az Invirase esetében a kedvezményes ár 95,90 frank. Az előbbi gyógyszerről, amelyet az amerikai Pfizer és a Japan Tobacco dolgozott ki, megfelelő megállapodást kötött a Roche a szabadalmi jogot birtokló két másik céggel.

Mérsékelt vagy alacsony közepes átlagjövedelmű országok esetében a két készítmény ára csomagonként 300 svájci frank – írta az AP.
[More on RMN.com]

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik