Belföld

Újabb lépés az Inteltől a vezetéknélküli rendszerek elterjesztéséhez

Hordozható számítógépekben alkalmazható távközlési áramkörkészletet mutatott be az Intel Corp., a világ legnagyobb félvezetőlapka-gyártó vállalata. Az áramkörkészletek alkalmazásával a vezeték nélküli internet elérés egy éven belül felkerülhet a táskaszámítógépek alapszolgáltatásai közé.

A Centrino névre keresztelt áramkörök lehetővé teszik a számítógépek internetes, illetve helyi hálózati csatlakozását mind otthoni, mind közterületi felhasználás során valamely csatlakozási pont százméteres körzetében. A Hewlett-Packard Co., a Dell Computer Corp., a Toshiba Corp., az IBM Corp. és a Sony Corp. egyaránt jelezte, hogy az áramkörkészletet beépíti következő hordozható modelljeibe. Az Intel számításai szerint a Centrino lapkakészlettel szerelt számítógépek árai körülbelül megegyeznek a jelenlegi átlagos árral.

Az Intel egyre nagyobb erőket összpontosít a vezeték nélküli adatátviteli technológiában alkalmazható áramkörök fejlesztésére. A technológia elterjedése háttérbe szoríthatja a mobiltelefon-szolgáltatók által kínált internetes csatlakozást, amely jóval alacsonyabb átviteli sebességű, igaz, lényegesen nagyobb a szolgáltatási lefedettsége. A vezeték nélküli hálózatok terjedése gyökeresen megváltoztathatja emellett a számítógépes munkavégzési szokásokat is, valamint megnövelheti az új, korszerű eszközök iránti igényt, ami viszont a nehéz gazdasági helyzetben lévő fejlett technológiai eszközgyártók számára csillanthatja meg a fellendülés reményét.

A számítógépek vezeték nélküli hálózati csatlakozásának elterjesztéséhez úgynevezett forró pontokat, azaz csatlakozási pontokat kell kiépíteni olyan forgalmas helyeken, mint a szállodák, a repülőterek, a bevásárló központok, a kávéházak vagy a vasútállomások. Az Intel felvette a kapcsolatot különböző távközlési szolgáltatókkal, szállodákkal és repülőterekkel annak érdekében, hogy még az idén 10 ezer ilyen “hot spot” kerüljön kiépítésre a világ 15 országában. A TeleAnalytics piackutató cég számításai szerint az ilyen forró pontok száma 2003-ig eléri a 300 ezret.

Az Intel felvette a kapcsolatot például a játékgépek üzembe helyezésével és üzemeltetésével foglalkozó brit Leisure Link Group céggel, mely ötezer nagy-britanniai kocsma és más szórakozóhely területén helyez majd üzembe viszonylag olcsó csatlakozási pontokat. Öt éven belül a Leisure Group a British Telecom és az Ericsson együttműködésével mind az általa kiszolgált 30 ezer egységet bevonja a csatlakozási pontok körébe. A legnagyobb német mobiltelefon szolgáltató, a T-Mobile az idén háromezer forró pont létesítését tervezi, ami 5600-ra emeli az általa üzemeltetett csatlakozási pontok számát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik