Belföld

Magyarországhoz zárkózik fel az EU – kötelező gyermekülések az autókban

A gyermekek biztonsága érdekében új törvény elfogadására készül az Európai Parlament: a három évnél fiatalabbak csak speciális gyermekülésben, a nagyobb gyerekek rögzített ülésben utazhatnak majd. A három éven belül érvénybe lépő törvény az autóbuszok utasai számára is kötelezővé teszi a biztonsági öv használatát.

Csak Nagy-Britanniában évente mintegy tízezer gyermek szenved sérülést autóbalesetben. Szakértők szerint e sérülések jelentős része elkerülhető lenne, jelenleg azonban az EU területén a háromévesnél fiatalabb gyermekek biztonsági öv és gyermekülés használata nélkül utazhatnak a személyautók hátsó ülésén, míg a 3–11 évesek megfelelő gyermekülés híján a számukra sokszor veszélyes biztonsági övet használják.

Halálos csapda a hátsó ülés

Egy balesetben a csupán 50 kilométeres sebességgel közlekedő személyautóban rögzítetlenül utazó állat vagy személy testtömege harmincszorosának-hatvanszorosának megfelelő erővel ütközik a szélvédő-üvegnek vagy az első ülésnek. Szakértők szerint ekkora sebességnél egy kisgyermek három és fél tonnás elefántbébi súlyának megfelelő erővel vágódik előre.

Az új törvény a 150 centiméteresnél alacsonyabb gyermekek részére kötelezővé teszi a rögzített ülések használatát. Ezzel nemcsak a legkisebbeket védik, hanem igyekeznek elejét venni a nagyobb gyermekek nyak- és gyomortájéki sérüléseinek, amelyeket a felnőttekre méretezett-biztonsági övek okoznak.

Biztonsági öv az autóbuszokon

A nemzeti közlekedésbiztonsági szervezetek üdvözölték a törvényjavaslatnak azt a rendelkezését, amely a biztonsági öv használatát az autóbuszokon is kötelezővé teszi. Az előírások szerint biztonsági övekkel eddig is el kellett látni a buszokat, ám nem volt kötelező azok használata.

Egy hatalmas buszon üldögélő utasnak hamis biztonságérzete van, s emiatt nem érzi szükségesnek a biztonsági öv használatát. Ütközésnél ez a hibás döntés az életébe kerülhet – mutatnak rá a szakemberek.
[euro.hu]



 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik