Belföld

Kórházakban vizsgálódik az ombudsman

Vizsgálatot indít az Országgyűlési Biztosok Hivatala a kórházakban és egészségügyi intézményekben annak kiderítésére, hogy érvényesülnek-e a betegek jogai - írja a Népszabadság. A hivatal elsősorban arra kíváncsi, hogy az orvosok mennyire tartják tiszteletben a páciensek kezelés-visszautasításának jogát.

Az állampolgári jogok országos biztosának helyettese vizsgálatot kezdeményez a kórházakban és más egészségügyi intézményekben, hogy kiderítse, érvényesülnek-e a betegjogok. Különös figyelemben részesíti az önrendelkezés, illetve a kezelés visszautasításának jogát – tájékoztatta a lapot Takács Albert, az általános biztos helyettese.

A parlament 1997-ben alkotta az életfenntartó kezelés elutasításáról szóló törvényt. E szerint a gyógyíthatatlan betegeknek joguk van visszautasítani a kezelést. E megoldás összhangban áll a méltóságteljes halálhoz való joggal, amely magában foglalja, hogy a haldokló beteget humánus ápolásban részesítsék, fájdalmait enyhítsék. Az egészségügyi törvény alapján háromfős orvosi grémiumnak kell elbírálnia a “passzív eutanáziában” részesülni kívánó páciens írásbeli kérelmét.

A kegyes halál kérdésével foglalkozó alkotmánybírósági beadványról várhatóan hamarosan megszületik a döntés. Mint emlékezetes, 1993-ban egy halálos beteg kislány szenvedéseinek anyja vetett végett. Az asszonyt emberölési kísérlet miatt elítélték, majd a köztársági elnök kegyelemben részesítette. Az ügy nyomán Takács Albert alkotmányjogász (a jelenlegi ombudsman) és Kmetty Ildikó ügyvéd az Alkotmánybírósághoz fordult. Azt kérték a testülettől, vizsgálja meg, hogy az alkotmány alapján joguk van-e a gyógyíthatatlan betegeknek ahhoz, hogy kérjék a kegyes halált. A kérdés az elmúlt kilenc évben időről időre a testület elé került, ám döntés mindeddig nem született. Fridli Judit, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) vezetője elmondta: tapasztalataik szerint a legtöbb kórházban azt sem tudják, mi a “kezelés visszautasításáról szóló nyilatkozat”. Nem készült felmérés arról, hogy a különböző ápolási osztályokon évente hányan fordulnak a kórházak vezetőihez ilyen kérelemmel. Arról pedig egyáltalán nincs tudomásuk, hogy az orvosok hány százaléka járul hozzá a kezelés elutasításával betege halálához. A TASZ olyan szabályozást sürget, amely a végstádiumú beteg számára biztosítja a jogot a meggyőződése szerinti méltóságteljes halálhoz. Fridli Judit az életfenntartó kezelés visszautasítása mellett elfogadhatónak tartaná az orvosi segítség igénybevételét is az élet befejezéséhez. Ez azonban aktív eutanáziának minősül, amelyről szerinte rövid időn belül az Alkotmánybíróságnak kell állásfoglalást kiadnia.
[Népszabadság]

Ajánlott videó

Olvasói sztorik