Belföld

Kína átáll a kapitalista gazdaságra

Nagy többséggel szavazta meg tegnap a kínai törvényhozás az államtanács által előterjesztett nagy ívű kormányzati reformot és átszervezést, amelytől Peking a hatékonyság növekedését, a kínai gazdaság rohamos bővülési ütemének megőrzését és a korrupció visszaszorítását is reméli - olvasható a Magyar Hírlapban.

Az elmúlt évtized immár harmadik jelentős kormányzati reformjára az Országos Népi Gyűlés 2699 képviselője szavazott igennel, s mindössze 88 nemmel.

A kínai reformterv értelmében létrehoznak több, amerikai típusú gazdasági szabályozó testületet, közöttük egy bankfelügyeleti és egy állami vagyonkezelő bizottságot, valamint egy élelmiszer- és gyógyszerhatóságot. Ugyanakkor megszűnik az ötéves terveket eddig szüntelenül gyártó állami fejlesztési és tervbizottság.

Az 1998-as legutóbbi átszervezésnél az volt a cél, hogy karcsúsítsák a közismerten óriásira duzzadt és körülbástyázott államigazgatási gépezetet, amely már szinte megfojtotta a gazdaságot, és a változtatásokkal szembeni ellenállásával kedvét szegte még a legfelsőbb vezetőknek is.
A mostani reformmal nem- csak a bürokrácia felszámolása a cél, hanem a hivatali átfedéseké is, amelyek szintén kerékkötői voltak a gazdaság növekedésének, mert a minisztériumok egymással rivalizáltak az olyan kulcsfontosságú területek feletti ellenőrzésért, mint a bankszektor, a kereskedelem vagy az állami vállalatok.

Ezen a törvényhozási ülésszakon búcsúzik végleg a politikától Li Peng volt miniszterelnök, majd 1998-tól az Országos Népi Gyűlés elnöke – akit azonban rosszakarói csak “pekingi mészárosként” emlegetnek. A nagyszabású és ma várható személyi változások előtt a 74 éves Li Peng már beharangozta távozását, és lehetséges utódjáról szólva megemlítette, hogy “a tanítvány gyakran felülmúlja tanítómesterét”. Az Országos Népi Gyűlés jelenlegi ülésszakán ez az időszerű jelszó: soha nem látott “fiatalítás” várható a kínai vezetésben.

Li Pengre azonban az 1989. június 3-áról 4-ére virradó véres éjszaka miatt emlékeznek: A kormányfő statáriumot rendelt el a Tienanmen téren békésen tüntetők ellen. A katonák tüzet nyitottak rájuk, és ma sem tudható, hogy az áldozatok száma százakban vagy ezrekben mérhető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik