Belföld

Hatmilliárd gázár-kompenzációra

admin
admin

2003. 03. 11. 08:22

A nagy gázfogyasztók jövő év elejétől megválaszthatják, hogy melyik szolgáltatótól szerzik be a földgázt - írja a Magyar Hírlap. A lakosságnak nem lesz ilyen joga, viszont ha szűkös a kínálat, akkor elsőbbséget élvez, illetve árkompenzációban is részesülhet. A támogatás összege megegyezik a hazai termelő bányajáradékával. A kompenzáció miatt módosul az idei költségvetés is. A dátumokból arra lehet következtetni, hogy ősszel már drága gázzal fűtünk – derül ki a földgázellátásról szóló törvényjavaslatból.

A parlament elé került földgáztörvény új fogalmat vezet be, mégpedig a feljogosított fogyasztóét. Az a cég tartozhat ebbe a körbe – a villamos erőművön túl –, amelyik 500 köbméternél több gázt használ fel óránként egy telephelyén. Jövő januártól ők megválaszthatják a szolgáltatójukat, vagy éppen importból is fedezhetik szükségletüket. Az idén október 31-éig kell felmondaniuk meglévő szerződésüket ahhoz, hogy január 1-jétől új megállapodást kössenek mással. Aki ezt elmulasztja, az marad a szolgáltatójánál, és legközelebb jövő év május 31-éig adhatja be a felmondást (a rákövetkező év június 30-ai hatállyal).

Az új rendszer egy olyan integráció, amelyben a szállítók, a gázt tárolók, továbbá a közüzemi nagykereskedők és a kereskedők, illetve az elosztó- és közüzemi szolgáltatók együttműködésre kötelezettek. A köztük lévő összhangot a rendszerirányító biztosítja. Ôt a Magyar Energia Hivatal választja ki a szállítói engedéllyel rendelkezők közül.

A háztartási fogyasztók (a később megnevezendő kommunális fogyasztók társaságában) – szűkös kínálat esetén – elsőbbséget élveznek. Ôket csak meghatározott estekben (például a gázóra manipulálása, rossz fűtőkészülék stb.) lehet lekapcsolni a hálózatról, de akkor is csak addig, ameddig annak oka fennáll. Továbbra is marad az a rendszer, hogy a gáz szállítóvezeték beruházásának egy részét a fogyasztóknak kell megfizetniük. A jövőben ezt nem hálózatfejlesztési hozzájárulásnak, hanem csatlakozási díjnak hívják.

A szállítást, tárolást bármelyik nagyfogyasztó igénybe veheti. Az ilyen szolgáltatás azonban hatósági áras, akár a közüzemi fogyasztó részére értékesített földgáz.

A magánszemélyek a saját lakásuk használatához szükséges mértékig kedvezményes földgázellátásban részesülhetnek. A feltételes módból következő bizonytalanságot majd a kormány, illetve a gazdasági és közlekedési, valamint a pénzügyminiszter oldja fel, amikor eldöntik a részleteket (ezt idén július 1-jéig meg kell tenni). A törvényjavaslat azért módosítja az idei költségvetést, mert beveszi a kompenzációhoz szükséges hatmilliárd forintot. Ennek ellentételeként is felfogható az ugyanekkora összegű földgázár-kiegyenlítő befizetés (más szóval bányajáradék, a hazai előállítású, tehát a piacinál olcsóbb földgáz után). Végül egy harmadik – egyébként szintén hatmilliárdos – tétel a kiadási oldalon jelentkezik. Ebből kell megoldani a szabályozás során felmerült problémákat, valamint a társadalmi “elfogadottságot”. A kompenzációhoz képest kissé soknak tűnik ez a tétel.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Quadrangular pieces of soap of various colors displayed on newsprint paper grouped by colors
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.