Belföld

A fideszes Defend után szocialista biztonsági cég?

A postásszakszervezetek többsége szerint elfogadhatatlan, hogy mintegy négymilliárd forintba kerüljön a tavaly veszteséges postának a Defend eszközeinek megvásárlása, illetve az értékfeldolgozás és a pénzszállítás tevékenységének visszavétele. A szakszervezetek szerint vélhetően emiatt is kell több vidéki hivatalt bezárni, illetve több ezer embert elbocsátani. Keller László államtitkár szerint ugyanakkor jó, hogy a posta visszaveszi a számára stratégiai fontosságú feladatokat.

A fideszes Defend után most más néven ugyan, de létre akarják hozni a szocialista Defendet – állítja a Magyar Hírlapnak Tóbiás István, a Postai Munkavállalók Érdekvédelmi Szakszervezetének elnöke. Szerinte elfogadhatatlan az a döntés, a posta mintegy négymilliárd forintért szerezze meg a Defend eszközeit, s visszavegye tőle az értékfeldolgozást és pénzszállítást, amelyeket aztán saját leányvállalatával, illetve irodájával végeztet el. Tóbiás István úgy látja, a Fidesz-érában milliárdokat áldoztak arra, hogy egy külső cég lássa el a posta két stratégiai fontosságú feladatát, most viszont újabb milliárdokat költenek el, hogy visszavegyék őket. Annyi talán a különbség, hogy mostanában pénzhiány miatt vidéki postahivatalokat zárnak be végleg, postai dolgozók ezreit bocsátják el. Akiket pedig megtartanak, azoknak nem, vagy csak csekély mértékben emelik a fizetését. Tóbiás hangsúlyozta, ezt a szakszervezetek nem tudják elfogadni, és ha kell, a sztrájktól sem riadnak vissza.

Keller László, a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyekért felelős államtitkára jónak tartja, hogy a Magyar Posta visszaveszi a Defend Security Kft.-től az értékfeldolgozás és a pénzszállítás tevékenységét. Mint lapunknak elmondta, már annak idején hiba volt, hogy az állami tulajdonú társaság a Fidesz kormányzása alatt kiszervezte ezt a két stratégiai fontosságú feladatot. Az államtitkár szerint azzal, hogy a posta újra saját maga oldja majd meg az értékfeldolgozást és pénzszállítást, nem lesz kiszolgáltatva egy külső cégnek, amely bár az első időkben biztos, hogy olcsóbban szerződne a postával, de egy meghatározott időszak elteltével akár radikálisan megemelheti árait.

A posta, hogy ellássa a fentiekben említett feladatokat, 2,3 milliárd forint rövid és középlejáratú hitel felvételére kényszerül, hiszen csak így tudja megvásárolni a Defend eszközeit. Emellett a biztonságos szolgáltatás érdekében mintegy 1-1,5 milliárd forintot kell a fejlesztésekre fordítania. Ennek a pénznek az előteremtését szakszervezeti források szerint csak hivatalbezárásokkal, dolgozók ezreinek elbocsátásával tudja megvalósítani a tavaly 8 milliárd forint veszteséget produkáló vállalat.


Arra a felvetésre, hogy a kormány tavaly más döntést hozott, mint ami most megvalósulni látszik, Keller államtitkár elmondta, azóta az illetékesek mérlegelték, hogy biztonsági, pénzügyi és gazdasági szempontok alapján mi lehet a legjobb megoldás.
Szász Katalin, a Magyar Posta Rt. kommunikációs igazgatója szerint a posta teljesen más alapokon kívánja megvalósítani az értékfeldolgozást és a pénzszállítást, mint ahogy ezeket a Defend végezte. Az állami tulajdonú szolgáltató vállalat jelenleg csak saját maga számára szándékozik az utóbbi feladatot ellátni, ugyanakkor nem kizárt, hogy másnak is végez majd értékfeldolgozást. A társaság igazgatósága mielőtt erről döntött volna, osztott-szorzott és a végeredmény azt mutatta, kisebb költségekkel jár, ha maga látja el a jövőben a két kiemelt tevékenységet, mintha mással végeztetné azokat. A kommunikációs igazgató szerint a tervezett hivatalbezárásoknak, létszámleépítésekhez nincs közük a defendes ügyletnek. A vállalatot új pályára kell állítani. A Magyar Postának hatékony, teljesítményelvű, termelékeny, rugalmas társasággá kell válnia. Ennek érdekében a közeljövőben minden egyes kis forgalmú postahelyet megvizsgálunk, hogy milyen bevétel mellett milyenek a kiadásaik. Ennek alapján döntünk jövőbeni sorsukról – tette hozzá Szász Katalin igazgató.

A Defenddel kapcsolatos kormánydöntést követően az őrző-védő cég végelszámolója úgynevezett versengő ajánlattételről határozott a biztonsági vállalkozás eszközeinek értékesítése ügyében. Erre két cég jelentkezett. Információink szerint a tegnap kihirdetett nyertes a posta JNT Kft.-je lett, amely az értékfeldolgozást végezné. Nincsenek véletlenek – kommentálták biztonsági cégek a döntést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik