Belföld

Perbe fogták a Magyar Postát

A Body Guard Hungary Kft. csaknem 300 milliós kártérítési pert indított a Magyar Posta ellen, "szerződésszegése miatt bekövetkezett ellehetetlenülésre tekintettel" - írja a Népszabadság.

A posta 2002-ben, a móri mészárlást követő napokban, hároméves tesztelést követően megbízta a Body Guardot 2300 postahivatal távfelügyeleti rendszerének kiépítésére. Október végén azonban, új biztonsági stratégiájára hivatkozva, a posta azonnali hatállyal szerződést bontott.

Közel háromszázmillió forintos kártérítési pert indított a Body Guard Hungary Kft. a Fővárosi Bíróságon a Magyar Posta Rt. ellen. Mint arról a Népszabadság korábban már beszámolt, a posta tavaly októberben indokolás nélkül, azonnali hatállyal felmondta a céggel a 2300 postahivatalt érintő távfelügyeleti rendszer kiépítésére öt hónappal korábban kötött szerződést. A Body Guard keresetlevelének tanúsága szerint utóbb Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. elnöke levélben azzal indokolta a lépést, hogy a telepíteni kívánt távfelügyeleti rendszer nem felel meg a Mabisz előírásainak és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete ajánlásainak. Balogh Ádám, a Magyar Posta szóvivője ugyanakkor a lapnak nyilatkozva (Népszabadság, 2002. november 4.) azzal indokolta a szerződésbontást, hogy a Body Guard- szerződés a posta számára előnytelen volt, ráadásul a cég annak ellenére is csak ímmel-ámmal folytatta a rendszer telepítését, hogy annak árát előre kifizették. Ez utóbbi állítást a Body Guard már akkor, majd a Fővárosi Bíróságra benyújtott keresetlevelében is kategorikusan visszautasította. A cég szerint mindaddig a szerződésben előírt ütemben haladtak a telepítéssel, amíg a posta illetékesei nem érvénytelenítették a cég alkalmazottainak a postahivatalokba szóló belépési engedélyét.

A Body Guard távfelügyeleti rendszer lelke egy kisméretű, pánikkapcsolóval és mikrofonnal ellátott jeladó, amely feltűnés nélkül viselhető (akár a ruha alatt is), és vészhelyzetben könnyen működésbe hozható. A mikrofon révén a postai alkalmazott közvetlenül a távfelügyeleti rendszer üzemeltetőjének diszpécserközpontját riasztja. A diszpécserek hallhatják a postások és a támadók közti beszélgetést, és akár hangazonosításra alkalmas minőségben rögzíthetik is.

A szerződéskötésig félszáz postahivatalban tesztelték a Body Guard rendszerét egy 1999-es megállapodás alapján. A cég szerint a három év próbaüzem alatt soha nem kifogásolták annak működését, a készülékek „éles helyzetben is” megbízhatóan működtek. A nyolc emberéletet követelő móri mészárlás után a posta részéről sürgették a rendszer teljes körű telepítését. Ekkor – 2002. május 14-én – írták alá a 2300 postahivatalt érintő távfelügyeleti rendszer kiépítéséről szóló szerződést a Body Guard Kft.-vel. Két nappal később a posta elnök-vezérigazgatója külön levélben is kérte a rendszer telepítését.

A cég szerint a rendszer teljes körű telepítése mindaddig a szerződésben előírt ütemben haladt, amíg a posta indokolás nélkül meg nem tiltotta a Body Guard szerelőinek belépését a postahivatalokba. Csakhogy a posta “új biztonsági stratégiájára” hivatkozva a telepítés felfüggesztésére kérte a Body Guardot. A cég nemet mondott, mivel alvállalkozóival és beszállítóval kötött szerződései miatt nem engedhette meg magának a rendszer kiépítésének lassítását. Többszöri egyeztetés után végül november 29-én a posta indokolás nélkül szerződést bontott, amit később szóban és írásban hol minőségi kifogásokkal, hol a posta üzleti érdekeivel, hol pedig a megváltozott biztonsági koncepcióval magyaráztak.

A Body Guard már a szerződésbontáskor perrel fenyegette meg a postát, mondván: a 2300 postahivatal felszereléséről szóló megállapodás után a cég számos beszállítói és alvállalkozói megállapodást kötött, anyagot rendelt meg, szerelői kapacitást kötött le. Keresetlevelében a cég “a Magyar Posta Rt.-nek felróható szerződésszegő magatartása miatt bekövetkezett ellehetetlenülés” címén mintegy 300 millió forintot követel meg nem térített beruházásai, illetve elmaradt haszna után.

Szászi Katalin, a Magyar Posta Rt. kommunikációs igazgatója a Népszabadság megkeresésére azt mondta: A posta még nem kapott értesítést a bíróságtól arról, hogy a Body Guard kártérítésért perelné, ezért a kérdésről egyelőre – a korábban elmondottakhoz képest – nincs a cégnek mondanivalója. Majd ha a kezünkben lesz a felperes keresetlevele, reagálunk az abban foglaltakra – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik