Belföld

Magyar céget alapított a luxemburgi acélóriás

Magyar céget alapított a legnagyobb acélipari vállalat, a luxemburgi Arcelor, nem kizárt, hogy az időzítés a Dunaferr közelgő privatizációjának tudható be - írja a Napi Gazdaság.

Komoly kihívója akadhat a hazai, jelenleg több sebből vérző acélipari társaságoknak. A közelmúltban ugyanis céget alapított Magyarországon a világ legnagyobb acélipari vállalata, a luxemburgi Arcelor FCS Commercial SA. Longa Péter, a 12 millió forint törzstőkével létrehozott Arcelor FCS Commercial Hungary Kft. ügyvezető igazgatója lapunknak elmondta, hogy kiemelt fontosságúnak tekintik Magyarországot, ahol különösen három területre, az autó- és az építőiparra, valamint a háztartási gépek piacára kívánnak koncentrálni. A megjelölt irányok már csak azért sem meglepőek, mert az anyavállalat Európában a gépjárműgyártók legnagyobb acélipari beszállítója. Az új céget egyébként az Usinor (az Arcelor egyik jogelődje) már jó ideje Magyarországon működő képviseletének “alapjain” hozták létre.

Az Arcelor 2001-ben jött létre három cég, a luxemburgi Arbed, a francia Usinor és a spanyol Aceralia fúziójából. A luxemburgi cég akkor a világ harmadik, míg a francia a negyedik legnagyobb szereplőjének számított a nemzetközi vas- és acélintézet (IISI) termelési volument alapul vevő adatai szerint. Az 110 ezer főt foglalkoztató Arcelor-csoport tavaly a kedvezőtlen piaci klíma ellenére 26,59 milliárd euró bevételt ért el, amelynek 75 százaléka az európai piacokról származott. A társaság adózás előtti eredménye 393 millió euró volt.

A 2001. évi 681 millió euró veszteséghez képest elért számottevő javulás a jelentős költségmegtakarítási erőfeszítéseknek köszönhető. A párizsi, barcelonai és brüsszeli tőzsdén jegyzett társaság 54 százaléka az Usinor, 24 százaléka az Arbed, 22 százaléka az Aceralia részvényeseinek kezében van. Az Észak- és Dél-Amerikában, valamint egy üzemmel Délkelet-Ázsiában is jelen lévő cég gyártóüzemeinek döntő többsége a Benelux államokban, Franciaországban, Spanyolországban, Olaszországban és Németországban van, de egy török és egy északorosz (Cserepovecben található) hengereltacél-üzemmel is rendelkeznek.

A magyar leányvállalat alapításának időpontja sok spekulációra adhat alapot. Könnyen elképzelhető, hogy a céget forgalmazásra hozták létre, hamarosan elindul azonban a – nemzetközi cégek által leginkább szem előtt tartott – Dunaferr-privatizáció s a dunaújvárosi vállalatra már többek között a U.S. Steel is bejelentkezet. Ezzel kapcsolatos felvetésünkre azonban Longa Péter nem kívánt válaszolni. A Dunaferrnél mindenesetre a lapunktól értesültek arról, hogy az Arcelor megvetette lábát Magyarországon. Várkonyi Zsolt, a vállalat sajtószóvivője elmondta: nincs tudomása a luxemburgiak érdeklődéséről, ennek legalábbis nincs írásos nyoma a társaságnál. Azt azonban nem zárta ki, hogy az Arcelor egyéb “alternatív” forrásokon keresztül nem kíváncsiskodott a Dunaferr felől.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik