Belföld

Indul a Konzumbank privatizációja

Az ÁPV Rt. igazgatósága nyilvános, egyfordulós pályázatot ír ki a Konzumbank Rt. privatizációjával kapcsolatos tanácsadói feladatok elvégzésére - jelentette be pénteken a vagyonkezelő. Az ÁPV Rt. célja, hogy a kedvező keresleti viszonyokat kihasználva maximalizálja az állam privatizációs bevételét - tartalmazza a társaság sajtóközleménye.

A kiválasztandó tanácsadó cégnek alternatívát kell kidolgoznia arra vonatkozóan, hogy mekkora tulajdoni hányadot és milyen struktúrában értékesítsenek, továbbá arra, hogy a privatizáció során szakmai vagy pénzügyi befektetők kapjanak szerepet.

A 7,931 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Konzumbank 99,6 százalékos tulajdonrésze vár értékesítésre. A hitelintézet saját tőkéje 2002 végén a nem auditált adatok szerint 8,471 milliárd forint volt. A bank tavaly előzetes adatok szerint 165 millió forint mérleg szerinti nyereséget ért el, az előző évi 807 millió forint mintegy egyötödét.

Az üzemi nyereség ugyan közel négyszeresére nőtt – a 2001. évi 543 millióról 1,931 milliárd forintra -, a banknak azonban több évvel korábbi tranzakciókhoz kapcsolódó perek miatt jelentős céltartalékot kellett képeznie. A kockázati céltartalék képzés és felszabadítás egyenlege valamint az értékvesztés elszámolása tavaly 1,722 milliárd forinttal rontotta a bank eredményét.

A hitelintézet mérlegfőösszege tavaly közel 35 százalékkal, jóval a bankszektor átlaga fölött bővült, és 2002 végén 112,1 milliárd forintot tett ki. A hitelek állománya 36 százalékkal, 66,8 milliárd forintra, a betéteké több mint 26 százalékkal, 90,5 milliárd forintra nőtt.

A Konzumbank iránt több befektető – köztük a Magyar
Külkereskedelmi Bank Rt. – érdeklődik. A tender kiírására az ÁPV Rt. és a Konzumbankban főrészvényes Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Rt. közötti bizományosi szerződés alapján kerül sor, amelyben a fejlesztési bank a privatizációs szervezetet bízza meg a Konzumbank eladásának lebonyolításával. A tanácsadói pályázat hamarosan megjelenik két országos napilapban.

A privatizációs törvény idén januárban életbe lépett módosítása tette lehetővé, hogy az ÁPV Rt. a kormány felhatalmazása alapján többségi állami tulajdonú gazdasági társaságokkal vagyonuk értékesítése céljából szerződést kössön. Az ilyen tranzakciókra is a privatizációs törvény szigorú értékesítési szabályai vonatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik